SMAS-Plastik eller -Plikatur

Det klassiske løft af nedre ansigt og hals er blot en bagudstramning af ansigtshuden. Lige under huden og det yderste fedtlag findes et selvstændigt vævslag, SMAS-laget. Dette vævslag består på halsen i den tynde, flade overfladiske halsmuskel, platysma, som i ansigtet fortsætter op over kæber og kunder som et senespejl, aponeurosen. Deraf navnet SMAS: Superficial Musculo-Aponeurotic System

Generelt om SMAS

SMAS er et meget tyndt, men stærkt lag, som bærer huden, og som hænger sammen med "fyldet" i fedtpuderne på kinderne, kindposerne og "pludderet" under halsen. Der kan derfor opnås et langt mere effektivt og langtidsholdbart løft ved primært at lægge løftet i SMAS-laget og ikke blot stramme op i huden. SMAS kan løftes på 2 forskellige måder, og det indgår også i et mellemansigtsløft, hvis et sådant foretages samtidigt med løft af nedre ansigt og hals. SMAS-laget kan enten blot strammes op ved at sætte og knytte nogle tråde i det, så der opnås en stramning i den rigtige retning (SMAS-plikatur), eller det kan løsnes fra sit underlag, de dybere ansigtsmuskler indeholdende ansigtsnerverne og flyttes opad og forankres i en oprykket position på kindbenene og på halsen bag ørerne (SMAS-plastik).

SMAS-plastik

Den sidstnævnte teknik giver den største effekt, men er også lidt mere risikabel end den førstnævnte, plikaturen. Det skyldes, at når man løsner SMAS-laget fra sit underlag, bevæger man sig i et niveau få millimeter over bevægeansigtsnerverne til musklerne omkring munden, hvorfor man bør informere om at der er en om end lille risiko for beskadigelse af disse nerver. Sådanne beskadigelser af ansigtsnerverne er heldigvis meget sjældent forekommende, og oftest midlertidige, men alligevel bør denne risiko med i patientens overvejelser, da det ikke er nogen ligegyldig risiko, hvis det værste uheld er ude. Det er desværre sådan som i mange andre sammenhænge, at udsigten til gevinst stiger proportionalt med den risiko, man er villig til at løbe.