Brystdeformiteter og -asymmetrier

Brystdeformiteter
Er du en af de kvinder, der har gået og puttet med en barm, som du synes ikke er "normal", så er der god grund til at søge en erfaren plastikkirurg for at se om han ikke kan hjælpe dig af med et problem, som erfaringsmæssigt kan være endog meget psykisk belastende.

Det kan være at din barm bare er påfaldende asymmetrisk pga. forskel i brystudviklingen, eller det kan være at dine bryster ikke har normal form pga. en fejl i brystudviklingen eller som følge af et dybt ar på brystvæggen pådraget inden brystudviklingen gik i gang.

Der findes naturligvis mange varianter af et normalt brysts udseende, men der findes også nogle deciderede fejludviklinger, som normalt sammenfattes under begrebet "det tuberøse brystsyndrom". Et tuberøst bryst har igen mange varianter, men er karakteristisk ved et meget smalt, "tubeformet" bryst med en underudviklet nedre del af brystet og en overdrevent stor, frembulende brystvorte. I værste fald kan brystet være "pølseformet".

Ønskes det mindre bryst gjort større, har den hidtidigt eneste mulige behandling været indlæggelse af et brystimplantat. Da dette er en reel operation, har man hidtil været tilbageholdende med korrektion for mindre størrelsesforskelle. Men med Macrolane er der nu kommet mulighed for at korrigere for små størrelsesforskelle på <100 ml uden at anvende implantat.

Har du en eller anden grad af "det tuberøse brystsyndrom", er behandlingen deraf absolut en specialistopgave. Dit behov er i så fald typisk en eller anden form for brystrekonstruktion, som inkluderer proteser, og af og til er det også nødvendigt at indoperere en forstærkning af brystvorternes underlag. Principielt skulle operationerne ikke nedsætte din evne til amning, men der er naturligvis en mindre eller større risiko for tab af følesansen i brystvorterne lige som ved almindelige brystforstørrende eller reducerende operationer.

Brystasymmetrier

Det er meget normalt at en kvindes bryster er lidt forskellige af størrelse.

Er dit problem blot asymmetri, hvor det ene bryst er mindre end det andet, er løsningen groft sagt blot et spørgsmål om du foretrækker at forstørre det mindste eller reducere det største bryst. Dertil kommer dog ofte et behov for en korrigerende operation på det andet bryst, typisk ved et brystløft eller en brystvortereduktion.

Små asymmetrier i brystform, fx efter amning, hvor man hovedsageligt har brugt det ene bryst, kan ofte korrigeres ved en mindre operation, hvor man kan nøjes med ar omkring brystvorterne. Har man desuden et regulært hængebryst, som man ønsker korrigeret, skal man dog have udført en eller anden form for brystløft.

Har du en brystdeformitet eller betydende asymmetri, kan du naturligvis altid blive henvist til behandling på offentligt sygehus. Men ventetiderne er ofte lange, og i så fald kan man anmode om at blive viderehenvist iht. Frit Sygehusvalgsordningen. Er du medlem af "Sygeforsikringen Danmark" eller har en sygeforsikring, er der også mulighed for at få økonomisk støtte ad den vej.