Vi tilbyder højt kvalificeret kirurgisk behandling af sygdomme i skjoldbruskkirtlen og biskjoldbruskkirtlen. Strumakirurgisk Klinik AROS
Non-toksisk struma

Hyppigste årsag til henvisning er, at patienten mærker en eller flere knuder på halsen med eller uden trykgener fra luftrøret. Disse opstår især når man ligger ned.

Udredning og diagnose af struma foregår som regel på en medicinsk afdeling med blodprøver, ultralydsundsøgelse / scintigrafi og evt. celleprøve. Vigtigst er at få afklaret om strumaen skyldes godartede eller ondartede forandringer.

Godartet struma kan i visse tilfælde behandles medicinsk med radioaktivt jod.

Hvis en ondartet diagnose ikke kan udelukkes, eller hvis patienten har trykgener pga. sin struma, kan operation anbefales.

Kirurgisk behandling

Skjoldbruskkirtlen består af en højre og venstre halvdel, som er forbundet med hinanden ved en lille bræmme af skjoldbruskkirtelvæv, der ligger tværs hen over luftrøret.

Hvis patienten kun har knuder på den ene side af skjoldbruskkirtlen, fjerner jeg kun den berørte halvdel af skjoldbruskkirtlen.

Hvis patienten har knuder på begge sider af skjoldbruskkirtlen, fjerner jeg den mest syge side og noget at den anden side, hvor jeg efterlader lidt skjoldbruskkirtelvæv, tilstrækkeligt til at patientens stofskifte efter operationen sandsynligvis kan opretholdes uden brug for stofskiftemedicin.

I nogle tilfælde, hvor der er udtalte forandringer på begge sider, bliver jeg nødt til at fjerne hele skjoldbruskirtlen.

Bedøvelsen:
Operationerne foregår i fuld bedøvelse. På Aarhus Speciallægecenter foretages alle bedøvelser af speciallæger i anæstesiologi.

Forløbet efter operationen

Mine patienter kan som regel udskrives dagen efter operationen. Ca. én uge efter operationen kan jeg give mine patienter svaret på den mikroskopiske undersøgelse af strumavævet. Samtidig undersøger jeg om alt er vel efter operationen.

Jeg ser mine patienter igen 2 måneder efter operationen mhp kontrol af stofskiftet

Sygemelding skal påregnes nødvendigt i ca. 1-2 uger afhængigt af arbejdets art.