Hornhindeoperation for nærsynethed

Hornhindeoperation for nærsynethed på AROS Privathospital

Hvad er en hornhindeoperation?
En hornhindeoperation for nærsynethed er en operation på hornhinden, der gør hornhinden fladere. Ved at afpasse affladningen af hornhinden til styrken af brillen eller kontaktlinsen kan synet således fungere uden brille.

Den hyppigste hornhindeoperation er en Excimer-laser-operation, som sliber hornhinden flad i et centralt område over pupillen. Der findes mange varianter af operationen, alt afhængig af, om man fjerner overliggende væv på hornhinden (PRK, LASEK), eller man først skærer en lap, der løftes, inden man med laseren sliber hornhinden flad (LASIK).

Hvem får lavet en hornhindeoperation?

Det er typisk unge mennesker (> 20 år) med en grad af nærsynethed mellem - 3.0 Dioptrier og - 6.0 Dioptrier, der får lavet en hornhindeoperation. For at være kandidat til operationen, kræves det, at brillen ikke har ændret styrke i mindst 2 år, og at man ikke lider af andre øjensygdomme, der kunne påvirke resultatet. Man skal desuden have forståelse for, at en operation ikke er det samme som at få lavet en brille, og at der er såvel fordele som risici ved operationen.

For at afgøre, om man er egnet til operation, skal man først gennemgå en grundig øjenundersøgelse, og på grundlag af de forventninger, man har til operationen, og de muligheder der gives, træffes den endelige beslutning om at lade sig operere efter nøje samråd med øjenkirurgen.

Resultater?

Hos egnede patienter vil ca 95% af de patienter, der har moderat nærsynethed (fra -3 til - 6 Dioptrier) kunne undvære brillen til afstandsbrug. Det endelige resultat kan oftest først vurderes, når der er gået nogle uger til måneder efter operationen, idet hornhinden heler op i denne periode. Der kan i denne periode være perioder med øjenirritation og sløring af synet.

Om man alligevel kræver en briller for at kunne se godt afhænger af evt bygningsfejl og de individuelle synsbehov. Hvis man nærmer sig alderen for 'alderssyn', hvor øjet evne til at indstille sig på tæt hold gradvist forsvinder, kan det være, at man skal have en læsebrille.