Spørgsmål og svar til plastikkirurgerne

Ansigt

Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål der ofte bliver stillet til ansigts-operationer.

 • Mine øjne løber meget i vand efter øjenlågsoperation, er det normalt?

  Ja, øjenlågsoperationer, især af de øvre øjenlåg er meget ukomplicerede operationer med en lav risiko for fx sårbetændelse og alvorlig blødning(men nok ”blå øjne”). Så den hyppigste gene efter en øjenlågsoperation er det vi kalder øjenlågskatar, dvs. irritation i øjnene. Dette giver sig bl.a. udtryk i at øjnene løber mere i vand, end de plejer, men evt. også at de bliver røde og svier. Får man øjenkatar, forsvinder den af sig selv over dage til uger. Hvis den varer i flere dage, kan den lindres med viskøse øjendråber eller øjendråber med steroid. Pga. risikoen for øjenkatar bør man ikke bruge kontaktlinser før øjnene er faldet til ro.

 • Hvornår er hævelsen væk efter operation af øjenlåg?

  Hævelsen forsvinder meget langsomt og til sidst umærkeligt. Efter et par uger vil den ikke bemærkes af andre, men øjenregionen er så følsom, at du sagtens selv kan mærke det i 2-3 måneder, og hævelsen er faktisk først helt forsvundet efter et år.

 • Hvornår må jeg bruge makeup efter operation af øjenlåg?

  Øjenlåg heler meget hurtigt, så allerede efter en uge må du gerne begynde at anvende makeup på øjenlågene. På ansigtet i øvrigt må du naturligvis bruge makeup med det samme.

 • Hvor længe er man misfarvet efter operation af øjenlåg?

  Du vil altid få blå mærker på og omkring øjenlågene godt nok i meget varierende grad. De vil tidligst være væk efter to uger, men kan sagtens være flere uger om at forsvinde helt. Du må selvfølgeligt gerne dække dem med makeup allerede efter en uge.

 • Hvornår må jeg begynde at bruge makeup efter ansigtsløft?

  Du må naturligvis bruge makeup med det samme, bare du ikke kommer det på arrene. Har du også fået opereret dine øjenlåg, må du vente en uge før du kan begynde at anvende makeup på øjenlågene.

 • Hvornår må jeg gå i brusebad og vaske hår efter ansigtsløft?

  Brusebad og forsigtig hårvask inkl. skylning af ansigt er tilladt, så snart operationssåret er tørt, typisk senest efter 48 timer. Undgå rigtig varmt vand.

 • Hvor længe skal jeg køle efter ansigtsløft?

  Køling med isposer er til lindring og du vil sjældent have behov for det efter det første døgn.

 • Hvor længe varer hævelsen efter ansigtsløft?

  Hævelsen forsvinder meget langsomt og til sidst umærkeligt. Efter et par uger vil den ikke bemærkes af andre, men du kan sikkert selv mærke det i 2-3 måneder. Hævelsen varer længst på halsen, og er faktisk først helt forsvundet efter et år.

 • Hvornår kan jeg starte brugen af flydende plaster efter efter ansigtsløft?

  Man skal kun komme såvel plaster som flydende plaster på intakte operationsar, dvs. at man først begynder med plastring, når huden på og omkring arrene er helet uden sårdannelser. Dette er typisk tilfældet allerede ved trådfjernelse eller senest et par dage efter.

 • Hvor længe siver det fra næsen efter næsekorrektion?

  Sivningen ophører typisk i løbet af et par døgn. Det kan vare lidt længere, hvis det har været nødvendigt at brække næsen op.

 • Hvor længe er man tæt i næsen efter næsekorrektion?

  Tætheden er typisk værst 2.-3. dag og aftager derefter gradvist. Hvis du kun har fået opereret din næsetip, vil tætheden være uden betydning efter en uges tid. Hvis du også har fået sænket din næseryg, kan tætheden og dermed forringelsen af luftskiftet vare i flere uger.

 • Kan trådløft bruges til alle former for ansigtsløft?

  Principielt er svaret ja. Man kan løfte såvel øjenbryn, som mellemansigt, underansigt og hals.
  Men man skal straks tilføje, at et trådløft naturligvis ikke kan løfte nær så meget som et regulært, kirurgisk ansigtsløft. Det er klart bedst til mindre korrektioner og frem for alt til forhindring af at ansigtet falder mere ned, når man slapper af eller læner sig fremover.

 • Er behandlingen smertefuld ved ansigts trådløft?

  Det afhænger selvfølgeligt altid af din smertetærskel. Men de fleste finder den ikke værre end at få taget en blodprøve.

 • Kan trådene gå i stykker under huden?

  Nej, så længe trådene har beholdt deres styrke, går de ikke i stykker. Men især i de første uger kan trådene løsne deres tag i vævet, hvis man trækker for meget i det, fx trækker sin kind eller øjenbryn nedad.

 • Hvor længe holder et trådløft?

  Trådene mister deres trækstyrke efter 1½ år. Men dels kan behandlingen meget let gentages, dels er der en vis blivende effekt af den fibrose, som trådene har efterladt i underhuden.

 • Jeg har for lidt over 2 år fået fjernet 1 cm af min overlæbe pga. forstadiet til modermærkekræft. Er færdigafsluttet og rask. Arvævet irriterer hver eneste dag og kan ikke lade være med og smøre creme på hele tiden. Huden er konstant irriteret og bløder ind imellem - hvad kan jeg gøre?

  Læber er sensitive, og det gælder også når det kommer til korrekt rekonstruktion efter kræftoperation og evt. dårlig ardannelse. .Hvis læben ”sidder forkert”, fungerer den forkert.
  Det er sagtens noget som en erfaren plastikkirurg kan se og vurdere i privat regi, men det hører rettelig hjemme på et offentligt sygehus, ikke af faglige grunde, men fordi det bør være en offentlig ydelse at behandle følger efter en kræftoperation.

 • Kan man få lavet høj pande/ sænke hårgrænsen i lokalbedøvelse?

  Teknisk set kan vi sagtens gøre en operation i lokal bedøvelse smertefri.
  Men selve oplevelsen med løsning af hele skalpen fra kraniet, er for de fleste en for voldsom en oplevelse i lokal
  bedøvelse. Derfor fraråder vi at vælge lokal bedøvelse.

 • Er hårgrænsesænkning med brynløft det samme som foxy eyes?

  Det er et godt spørgsmål – med mange svar, fordi vi på Plastikkirurgisk Center AROS kan tilbyde alle relevante
  behandlingsmuligheder.
  Hvis hårgrænsesænkning udføres med et endoskopisk tindingeløft kan opnås en øjenbrynsform i retning af foxy eyes.
  Det kan også udføres som et simpelt øjenbrynsløft, men det medfører synlige ar nede i panden eller i øjenbrynsranden.
  Hvis man også ønsker løft af ydre øjenlågshjørne, så man rigtigt får foxy eyes kræver det et udvidet endoskopisk tindingeløft.
  Dette kan også kombineres med sænkning af hårgrænsen.

 • Kirurgisk sænkning af hårgrænsen eller hårtransplantation , hvilken metode skal man foretrække?.

  Først skal det understreges at begge metoder – udført med den tilstrækkelig ekspertise som på AROS – kan give dig et fuldstændigt naturligt resultat.
  Ved sænkning/kirurgisk fremtrækning af hårgrænsen er helingsprocessen på den ene side hurtigere fordi du kan beholde din sædvanlige hårlængde.
  På den anden side vil du få et ar i hårgrænsen, som først bliver socialt usynligt efter 2-6 måneder med mindre du vælger en frisure med pandehår de første måneder.
  Med moderne FUE-hårtransplantationsteknik er der overhovedet ingen ar, heller ikke der, hvor man høster hårstråene.
  Til gengæld skal man vente et års tid før alle  hårene er vokset frem – og endnu længere, hvis du ønsker langt hår.