MENU - Kosmetisk Center Ar og strækmærker

Ar og strækmærker behandlinger

Ar og strækmærker

Ar findes i mange typer. De kan aldrig fjernes sporløst, men kan næsten altid gøres mindre iøjnefaldende og pænere. Ar efter operationer kan gøres mindre og mere diskrete med en plastikkirurgisk operation. Ar opereres typisk med bortskæring af alt gammelt arvæv, evt. kombineret med små såkaldte lapplastikker, som tjener til yderligere at sløre arret ved bla. at ændre arrets retning. På denne måde falder det mere i med omgivende hudrynker og –folder.

Store, brede, indtrukne eller stive ar på kropsområder, hvor der ikke er væv nok til en bortskæring af arvævet fx efter forbrændinger, kan løftes og gøres mere smidige med fedttransplantation. Med denne teknik kan hulheder udjævnes og stiv hud og underhud normaliseres betydeligt. Mange ar kan desuden sløres yderligere med fraktioneret CO2-laserbehandling eller microneedling.

BOOK TID TIL KONSULTATION

VÆRD AT VIDE

Hypertrofiske (fortykkede) ar

Hypertrofiske (fortykkede) ar opstår, når huden danner for meget bindevæv efter en skade på huden og kan vise sig i forbindelse med ar efter akne, et traume efter en ulykke eller i forbindelse med operation som fx et kejsersnit. Den hypertrofiske ardannelse vil ofte svinde spontant, men kan hos nogle opstå som blivende. Skulle ardannelsen ikke svinde af sig selv, kan arrene behandles professionelt med steroid-indsprøjtning. Hos arveligt disponerede personer, og på specielle områder af kroppen, kan der udvikle sig abnorme ar, såkaldte keloid ar. Disse kræver en helt speciel multimodal behandling.

Strækmærker

Strækmærker også kaldet striae er ikke ”rigtige” ar, men permanente skader, som opstår i underhuden/dermis. De kan være alt fra rosa til blåviolette til hvide og ses ofte som små fordybninger i huden. Op imod 90% af alle gravide oplever at få strækmærker, men der kan være flere årsager til strækmærker: genetik, hormonelle ændringer iforb. med pubertet, hormonbehandling, vægtøgning eller vægttab, stor/hurtig muskelvækst (bodybuildere), behandling med binyrebarkhormon. Der findes endnu ingen veldokumenteret behandling, der kan få strækmærker til helt at forsvinde, behandling vil dog altid reducere bredde og dybde og forbedre huden generelle udseende. Valg af behandlingsmetode afhænger af grad og den enkelte patients ønske.