Effektiv udredning og behandling af sygdomme i mave-tarmsystemet

Her skaber vi rammerne for et trygt, effektivt og fortroligt samarbejde, hvor vi ikke blot behandler din kirurgiske lidelse, men vejleder dig om potentielle fremadrettede tiltag.

Det mave-tarm kirurgiske speciale omspænder en række sygdomme knyttet til mavesækken, tolvfinger tarm, tynd og tyktarmen, endetarmen, galdeblæren og bugspytkirtlen.

Derudover har en del organer og deres sygdomme, tilknytning til mave-tarm systemet. 

Nogle af de hyppigste sygdomme i mave-tarmsystemet der kræver undersøgelse og behandling er:

 • Divertikler (udposninger på tyktarmen)
 • Brok (lyskebrok eller bugvægsbrok)
 • Gener fra endetarmen, herunder hæmorider, bylder, fistler og fissurer
 • Galdesten og galdeblærebetændelse
 • Betændelse af bugspytkirtlen
 • Tarmslyng
 • Inflammatorisk tarmsygdom
 • Tyk og endetarmskræft

Det mave-tarm kirurgiske speciale omspænder derfor en bred række sygdomme, med stor indvirkning på resten af kroppen. Derfor har vi hos AROS stor fokus på det komplekse ved specialet og forsøger at tage en bred tilgang til hver enkelt patient. Vi tilbyder operationer for bugvægs- og lyskebrok og samt flere indgreb ved endetarmen m.fl. Vi er desuden altid behjælpelige med en vurdering af dine gener samt anbefalinger og hjælp til evt second opinion.

Udredning på AROS vil altid bestå af en grundig gennemgang af dine symptomer og gener. Derudover af en klinisk undersøgelse og vurdering hos en kirurg. Disse danner basis for hvilken vej udredningen skal gå. Den kliniske vurdering kan bestå i diverse undersøgelse i ambulatoriet samt evt kikkertundersøgelse, undersøgelse på bækkenstol m.fl. Der kan desuden være behov for at supplere med blodprøver eller skanninger.

Når udredningen er overstået, vil vi komme med et behandlingsforslag og evt udføre behandlingen for dig samme dag eller på et andet passende tidspunkt. I sidste ende er det dig der vælger sammen med kirurgen således at behandlingen er bedst muligt skræddersyet dine behov.

Hvad er abdominal kirurgi?

Enhver form for kirurgisk procedure, der involverer et eller flere af de organer, der er placeret i det abdominale område af kroppen, kan betegnes som abdominal kirurgi. Nogle eksempler på disse organer inkluderer mave, tarm, nyrer, lever og appendiks. Abdominal kirurgi kan blive nødvendig på grund af en skade forårsaget af en ulykke eller en naturlig sygdomstilstand.

Der er tre grundlæggende typer af abdominal kirurgi:

 1. Diagnostisk abdominal kirurgi: Dette indebærer en kirurgisk undersøgelse af de abdominale organer, hvor lægerne fjerner en lille prøve af væv for at undersøge det for tegn på sygdom.

 2. Elektiv abdominal kirurgi: Dette omfatter planlagte operationer på de abdominale organer, som normalt udføres for at behandle kroniske lidelser eller sygdomme, såsom galdeblæreproblemer eller tarmobstruktion.

 3. Akut abdominal kirurgi: Dette er en nødsituation, der kræver øjeblikkelig kirurgisk indgriben på grund af en traume eller en pludselig opstået sygdom i de abdominale organer. Eksempler på akutte tilstande kan omfatte appendicitis eller perforeret mavesår.

Afdelingens speciallæger og medarbejdere