Spørgsmål til mave-tarm kirurgen

Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, som vores mave-tarm kirurg ofte får stillet.

Hæmorider

 • Hvad er en hæmoride?

  Hæmorider er udposninger af kar samt bindevæv ved endetarmen. De opstår typisk på baggrund af uhensigtsmæssige toilet vaner. Mange bruger alt for lang tid siddende på toilet og flere har forstoppelse.
  Begge dele kan lede til hæmorider.

 • Hvordan behandles hæmorider?

  En stor del af behandlingen består i gode toilet vaner. Man må ikke bruge mere end 5 min. Til toilet besøg.
  Hvis man har tendens til forstoppelse, er det også vigtigt at behandle denne del. Derudover findes en række
  procedure og operationer der kan afhjælpe problemet, herunder elastikbehandling, THD-operation med
  gennemstikning af hæmoridens fødekar mm.
  Cremer og salver bruges ofte ved egen læge, men har meget begrænset og kortvarig effekt.

 • Er hæmorider farlige?

  Ikke som udgangspunkt. Hæmorider kan dog give blødning fra endetarmen. Blødningen vil som regel
  stoppe af sig selv, men kan se voldsom ud. Stopper den ikke efter noget tid, bør du søge læge. Oplever du
  blødninger er det desuden vigtigt at søge læge mhp. undersøgelse, da blødning fra endetarmen kan være
  tegn på kræft i tyk- eller endetarm.

Brok

 • Hvad er brok?

  Brok er en svaghed i bugvæggen hvor indhold fra bughulen kan klemme sig ud. Det typiske brok sidder i lysken eller omkring navlen. De kan dog også sidde andre steder i bugvæggen f.eks. i relation til et
  operationsar. Typisk kan fedt fra bughulen klemme sig ud igennem defekten, hvilket giver smerter. Tarm kan også klemme sig ud, hvilket kan lede til tarmslyng, hvis tarmen bliver klemt af. Tarmslyng er en alvorlig tilstand der kræver akut lægehjælp.

 • Er brok farligt?

  Brok er som regel ufarligt og mange lever et normalt liv med deres brok. Enkelte følgetilstande kan dog være farlige, eksempelvis hvis tarm fra bughulen bliver klemt af i bugvæggen. Dette vil kunne lede til tarmslyng. Tarmslyng er en akut tilstand hvor tarmen bliver klemt af og føden derfor ikke kan komme videre. Det leder til slemme turevise mavesmerter og til sidst evt. opkast og blodforgiftning.

 • Hvad er behandlingen for brok?

  Brok behøver i mange tilfælde ikke behandling. Specielt ikke hvis du ingen symptomer har fra det. Hvis en kirurg vurderer sammen med dig at du har behov for behandling, vil denne typisk bestå af en operation.
  Operationen kan være en lille åben operation eller kikkertoperation. Kirurgen vil vurdere sammen med dig, hvilken en der er den rigtige for netop dig. Fælles for operationerne er at man indopererer et lille net, der
  forstærker bugvæggen. Nettet er lavet af en speciel form for polymer (plastik) og vil gradvis integreres i din bugvæg.


  For enkelte kan den bedste behandling bestå i et brokbind, der kan specialfremstilles ved en bandagist. Hos
  AROS tilbyder vi udredning og behandling af flere typer af brok og altid vejledning, så du kan vælge den rette behandling for dig.

Pilonidalcyste

 • Hvad er en pilonidalcyste?

  En pilonidalcyste er en lille ansamling der typisk opstår udfra små indgroede hår i revnen imellem ballerne. Disse ansamlinger kan indeholde flere hår og hårsække og med tiden kan de blive betændte. Betændelsen gør ondt og kan kræve en akut operation.

 • Hvad er behandlingen for en pilonidalcyste?

  Behandlingen for en pilonidalcyste vil typisk være kirurgi. I det akutte forløb skal cyste med evt betændelse tømmes ud. Det vil ske ved et kirurgisk indgreb. Typisk vil cyste herefter hele op. Dette kan tage et par uger.


  For en del personer vil dette være behandling nok. For nogen vil cysten desværre gendanne sig og blive ved med at genere og danne væske. For disse personer kan det være nødvendigt med en forebyggende operation. Denne kan bestå i en af to operationer Bascoms pit-pick og Bascoms Cleft-lift. Begge operationer
  år ud på at fjerne de indgroede hår og det betændte væv samt sørge for at området heler op med sundt væv. Ophelingen tager typisk flere uger, men er nødvendig for et godt resultat.