Hvor meget vand skal man drikke om dagen og hvorfor? 💧

Har du drukket nok vand i dag? Vand er afgørende for kroppens sundhed og funktioner. Det hjælper med at transportere næringsstoffer og ilt til vores celler, opretholde en sund væskebalance, regulere vores kropstemperatur og meget mere. Menneskekroppen består primært af vand (55-80 % afhængigt af alder).

Mangel på væske kan føre til træthed, svimmelhed, hovedpine, forstoppelse og tør (dehydreret) hud - og det ønsker vi jo ikke.

Kort sagt er vand💧 afgørende for, at vores hjerne og krop kan fungere optimalt med hensyn til fysisk og mental sundhed og præstation.


HER ER 10 GODE GRUNDE TIL AT DRIKKE NOK VAND:

 1. Vand transporterer vitaminer, mineraler og glukose fra blodet og ud til cellerne.
  Sundhed starter i dine celler – derfor er dette måske den allervigtigste grund til at drikke mere vand.

 2. Mere energi
  Undersøgelser viser, at en større gruppe, af især den ældre del af befolkningen, er dehydreret (har for lidt væske/vand i kroppen). Blot en mindre dehydrering har stor betydning for vores energiniveau, men også for vores organisme, vækst og hjernefunktion inkl. evnen til at tænke klart.

 3. Få det optimale ud af din træning
  Et væsketab på bare 2 % af din kropsvægt nedsætter præstationsevnen med op til 20 %. Svedproduktionen øges automatisk ved hård fysisk aktivitet. Det sker for at nedkøle kroppen, men tærer samtidig på kroppens væskereserver. Sørg derfor for at have styr på væskebalancen allerede før træning. Indtag gerne væske i timerne inden og ikke kun under træning.

 4. Fordøjelse i topform
  Vand både modvirker og afhjælper forstoppelse. Al optagelse af mad/væske/næringsstoffer sker gennem tarmen, fungerer denne ikke, vil du blive hurtigere træt, dehydreret og ældes før tid. Generelt er væske med til at opretholde en god, sund tarmfunktion og fordøjelse, da udnyttelsen af kostfibre er afhængig af vand.

 5. Transport af affalds- og giftstoffer
  Vand hjælper med at ekspedere affalds- og giftstoffer ud af kroppen gennem sved, urin og afføring.

 6. Mindre hovedpine
  Har du tendens til hovedpine i løbet af dagen, kan det skyldes væskemangel. Får hjernen/kroppen tilført blot 1-2 % for lidt vand, sænkes arbejdstempoet, du bliver træt og har større risiko for at udvikle hovedpine.

 7. Sund og velhydreret hud
  Påføring af fugtgivende cremer og masker gør det ikke alene. En god væskebalance i kroppen er nemlig afgørende for en sund og hydreret hud. Når din krop (og dine celler) får nok væske, transporteres vitaminer og mineraler ud i hudcellerne og bedrer fugtindhold og vitalitet.

 8. Sult vs. tørst
  Føler du sult på tidspunkter, hvor du ikke burde være sulten? Følelsen af sult kan lige så godt være et tegn på tørst. Drik et stort glas vand og mærk efter om du stadig er sulten. Det kan spare dig for ekstra kalorier i det større regnskab.

 9. Stabilisering af blodtryk
  Dit blod består af 95 % vand. Vand er med til at stabilisere dit blodtryk. Får du ikke nok vand/væske, vil det påvirke den mekanisme, der regulerer blodtrykket, og kan føre til både for lavt og for højt blodtryk

 10. Regulering af kropstemperatur
  Vand er med til at regulere din kropstemperatur i forhold til omgivelserne (inde-/udeklima), så du har mindre tendens til at fryse eller svede.

Bonusinfo: For at opretholde en sund væskebalance anbefales det at indtage ca. to liter væske om dagen. Det er bedre at fordele væskeindtaget end at drikke meget på én gang. På den måde optimerer du koncentration og fysisk velvære i løbet af dagen. Ved ophold i høje temperature og hård fysisk aktivitet er det vigtigt at drikke ekstra vand for at opretholde væskebalancen i kroppen. 

Vigtigt: Selvom vand er essentielt for både kroppens og hjernens funktioner, skal du være opmærksom på, at det ikke er sundt at "tvangsdrikke". For meget vand kan ødelægge saltbalancen i kroppen. Lyt derfor altid til kroppens signaler.

Så husk at drikke nok vand i dag og hver dag … din krop og hjerne vil takke dig for det.

(Kilder: Sundhed.dk, Netdoktor.dk, sst.dk, hubermanlab.com)

Tilbage til Artikler