Mange typer linser, og det kræver ekspert-viden

Der findes i dag mange typer linser, og det kræver ekspert-viden at vælge den bedste og sikreste løsning i det enkelte tilfælde. Der kan nævnes monofokale, asfæriske, toriske (bygningsfejl), trifokale multifokale (flerstyrke med læsetillæg), EDOF (Extended Depth of Focus), add-on, ICL (Implantable Contact Lens), der alle har forskellige egenskaber og fås i forskellige styrker og størrelser.

De fleste linser fra anerkendte producenter er lavet at materiale, der har vist sig at holde i mange år. Desværre har der været eksempler på linsetyper, der ikke har bestået prøven på langtidsholdbarhed.

I et nyligt (2023) studie fra Schweitz *) er der rapporteret om 674 tilfælde af uklare linser efter linseoperation, der var udført med sigte på brillefrihed. Dette svarede til 9,9% af alle udførte implantationer med den pågældende linse! Det skal bemærkes, at denne linsetype også har været flittigt brugt i Skandinavien, specielt i Sverige af en af de store aktører på området.

*) Klin Monbl Augenheilkd. 2023 Apr;240(4):440-445. Studiet kan læses ved at klikke her >

AROS Øjencenter tilbyder undersøgelse og behandling af mange af de almindeligt forekommende øjenlidelser, specielt inden for grå stær og linseoperation.

Professor, dr. med. Thomas Køllner Olsen tilbyder en personlig behandling under hele forløbet. Professor Thomas Køllner Olsen har stor erfaring fra sit mangeårige arbejde som overlæge på Aarhus Universitetshospital.

Læs om mulighederne under Øjenkirurgisk her >

Tilbage til Artikler