Brystrekonstruktion gjorde Lene til et helt menneske igen

Lene Lykke vidste det, i det øjeblik hun så, at opkaldet var fra hendes læge. Resultaterne af CT-skanningen fra to uger forinden viste, at den lille knude i højre bryst var ondsindet cancer. På hotelværelset i det solbeskinnede ferieparadis på Mallorca trak skyernes sig sammen over hovedet på hende, og hun gjorde det klart for lægen, at hun ville have fjernet brystet med det samme. Få uger senere – 25. juli 2013 – fik den dengang 44-årige hustru og mor til to fjernet sit højre bryst på Aarhus Universitetshospital.

– Det var skrækkeligt at få min værste frygt bekræftet. Lysten til at bekæmpe den her åndsvage sygdom tog dog hurtigt over, og jeg fandt tryghed i, at en knude i brystet sidder uden på kroppen og dermed kan fjernes, fortæller Lene Lykke.

Føltes forkert at kramme børnene
Efter et år med kun ét bryst var tiden endelig moden til at få udført rekonstruktion af brystet. Ventetiden i det offentlige system var dog lang, og da Lene Lykke som selvstændig frisør havde tegnet en sundhedsforsikring, havde hun mulighed for at blive opereret på et privathospital.

– Der manglede ligesom noget – det føltes forkert, når jeg krammede mine drenge og jeg var ikke tilpas i min krop. Jeg ville gerne sætte skub i processen og kontaktede Aros Privathospital, hvor jeg fik en snak med en fantastisk læge. Hun lyttede, var nem at snakke med og gav mig den tryghed, jeg havde brug for, for at kunne lægge mit liv i hendes hænder, fortæller Lene Lykke.

Lang proces – flot resultat
Hun valgte at bruge sit eget fedt til at genskabe det højre bryst, men inden da skulle huden i området langsomt udvides. Hun fik derfor påsat det såkaldte Brava-system, hvor en plastskal slutter tæt over brystet og skaber et vacuum, der over tid udvider brystvævet. Efter en måned med Brava-systemet blev fedt fra lår, baller og knæ suget ud og efterfølgende injiceret i brystet. Denne procedure gentog sig ni gange over to et halvt år, indtil hun havde et naturligt bryst, der ligner det venstre.

– Det gjorde megaondt, da huden skulle udvides, og den lange proces var virkelig hård. Men nu er jeg færdig, og jeg er bare så tilfreds. Jeg har fået en smuk kavalergang, og brystet mærkes blødt og naturligt. Det føles som mit bryst. Jeg er blevet et helt menneske igen, og jeg har genfundet min femininitet. Også i forhold til seksualiteten er det vigtig, at jeg er tilpas i min egen krop, fortæller Lene Lykke.

Hun er glad for at kunne dele sine erfaringer og forhåbentligt hjælpe andre patienter, der går gennem samme oplevelse som hende.  

Se FØR/EFTER fotogalleri fra brystrekonstruktioner her >

Tilbage til Nyheder