Ny modermærkeklinik kontrollerer alle mærker for kræft

Et stigende antal patienter kommer til AROS Privathospital med ønsket om at få fjernet modermærker og andre uønskede ”skønhedspletter”. Patienterne efterspørger altid, at det kan gøres uden ar, men ofte er patienterne samtidig nervøse for, om mærkerne har udviklet kræft. Derfor har AROS Privathospital oprettet en modermærkeklinik, der screener alle patienter, som henvender sig med hudmærker, pletter, solskader, fregner og vorter, inden selve den kosmetiske behandling iværksættes. Den erfarne hudlæge, professor Knud Kragballe, er leder af afdelingen, og han glæder sig til at byde patienterne velkommen.

– Den ny modermærkeklinik skal ses som et ekstratilbud, der giver den nødvendige ro til vores patienter. Modermærker er genstand for store bekymringer hos mange. Min undersøgelse foregår både med det blotte øje og ved en nærmere kontrol gennem mikroskop. På den måde får vi vished, om modermærket er raskt, inden vi fjerner det. Hvis der skulle vise sig at være kræft i mærket, er det jo en helt anden behandling, der skal tilbydes. Heldigvis er langt de fleste mærker ufarlige, og vi kan hurtigt gå i gang med at fjerne de uskønne mærker, fortæller Knud Kragballe.

Modermærkeklinikken har udviklet nye behandlingsmetoder, som tilsigter at kosmetisk generende hudmærker kan fjernes næsten uden ar. Det er kun hvis screeningen rejser mistanke om ondartethed, at vi behøver at skære dem væk, hvilket altid efterlader patienten med et synligt ar.

Professor Knud Kragballe opfordrer alle til at tage et grundigt kig på deres modermærker. Herunder lister han fem særlige fokuspunkter, som man skal være opmærksom på:

  1. Er modermærkerne store? Hvis de er større end seks millimeter i diameter, eller hvad der svarer til omkredsen af en almindelig blyant, skal man være særlig opmærksom.
  2. Udvikler modermærkerne sig skævt og asymmetrisk? Det kan i så fald være et dårligt tegn. Det er dog ufarligt, hvis udviklingen sker langsomt over flere år.
  3. Flyder modermærkerne ud med omgivelserne? Der skal helst være en skarp opdeling mellem hud og modermærke, ellers kan det være et tegn på sygdom.
  4. Er der overfladeforandringer? Sår, skorper eller endda blødning fra modermærket kan være et tegn på sygdom.
  5. Er der uens farver i samme modermærke? Det er et dårligt tegn, hvis der i det enkelte modermærke er forskellige nuancer af brun og rød. Det er til gengæld ufarligt, hvis to modermærker har forskellige farver.

Læs mere om AROS Privathospitals nye Klinik for modermærker og pigmentskjolder >

Se før og efterbilleder her >

Tilbage til Nyheder