Paraffin og muskler - ”Dødelige drømmekroppe”

DRTV viser lige nu dokumentaren ”Dødelige drømmekroppe”. Dokumentaren følger Simon, Henning og Mikael, der i jagten på en muskuløs krop traf et valg, de ikke kendte konsekvensen af: at få
indsprøjtet paraffinolie i armene. Af udsendelserne fremgår tydeligt at det er vanskeligt at behandle og operere disse patienter.

På AROS Privathospital har vi igennem flere år opereret et støt stigende antal mænd, der beder om hjælp til at komme af med store ofte deforme og i hvert fald generende overarme. Nogle af dem er endda blevet alvorligt syge af paraffinolien. Plastikkirurg Ole Momsen har siden 2017 forsøgt at hjælpe de ofte hårdt ramte mænd og lært sig at udføre disse komplicerede operationer, og kan derfor fjerne stadig større mængder af paraffinaflejringer. I begyndelsen ønskede patienterne oftest blot at komme til at se mere normale ud, hvilket var relativt let at opfylde. Men i dag er det gået op for de fleste, at det er klogest at få paraffinen mest muligt fjernet, og det gør operationerne vanskeligere, mere risikable og derfor desværre også dyrere.

”Paraffin-arvæv” bliver med årene mere og mere stift og blodfattigt, hvorfor vi oftere og oftere oplever at vores patienter ikke har kun kosmetiske gener. Det ser ud til at de stive, tykke aflejringer med tiden kommer til at give fysiske gener i form af indskrænket bevægelighed, typisk i albuerne, eller ubehagelige fornemmelser, typisk snurren i fingrene. Og endelig er der de værst ramte patienter, der bliver udtalt syge og risikerer at miste livet af disse følgesygdomme, typisk pga. nyre- eller hjertesvigt.

Vi deltager derfor i en videnskabelig undersøgelse, hvis formål bl.a. er at afklare om ikke radikal fjernelse af paraffinaflejringerne ud over at bedre bevægelighed og lindre smerter også kan helbrede eller mindske de alvorlige følgesygdomme. For disse patienter er operationsmålet derfor at fjerne så meget af paraffinaflejringerne som muligt. Alle paraffinaflejringer liggende i underhuden kan fjernes helt, men er de vokset helt ud i huden, er det ikke muligt at fjerne dem helt og der er stor risiko for at den angrebne hud dør og lader sår. Disse sår heler dog fint, hvis bare der er normal muskelvæv i sårets bund. Paraffinaflejringerne i musklerne kan sjældent fjernes helt, men med den stigende erfaring kan stadig mere fjernes, også inde i musklerne. Her er risikoen dog størst, idet de betydende nerver og kar til hånden løber inde i musklerne på overarmen. Operationerne er omfattende og komplicerede, og det skal understreges, at de altid indebærer en risiko for endog betydelige skader på hud og nerver, men udført rigtigt, og inden problemerne er blevet for alvorlige, kan patienterne i hvert fald hjælpes tilbage til mere normalt fungerende og udseende arme. Om det også kan helbrede de sygdomsramte, vil den videnskabelige undersøgelse vise.

Tilbage til Nyheder