Svedklinikken afhjælper alle typer svedproblemer

Overdreven svedproduktion er socialt invaliderende, og ildelugtende armhuler og fødder eller konstant våde hænder afholder ofte de ramte personer fra nærkontakt med andre mennesker. De færreste ved, at det er muligt at komme svedproblemerne fuldstændig til livs – uanset hvor på kroppen den ubehagelige svedtendens er lokaliseret. 

I Svedklinikken på AROS Privathospital har plastikkirurg Ole Momsen i flere år forbedret livskvaliteten for patienter med overdreven svedproduktion i armhulerne. Privathospitalet anvender enten den skånsomme kirurgiske metode: svedkirtelsugning, hvor størstedelen af svedkirtlerne bliver suget ud på samme måde som ved fedtsugning, eller den mere omfattende operation, selektiv bortskæring af svedkirtler, hvor patienten kan opnå en komplet svedfri armhule. Nu rækker AROS Privathospital også ud til de cirka tre procent af befolkningen, der lider af voldsomme svedproblemer på hænder og fødder.

– I det seneste halve år har vi undersøgt markedet for de bedste løsninger. Vi har testet forskellige muligheder, forfinet behandlingsforløb og gjort os mange erfaringer. Nu tør vi godt sige, at vi også kan tilbyde de mest optimale løsninger til overdreven svedproduktion på hænder og fødder, fortæller Dunja Kirkebæk, behandlersygeplejerske på Svedklinikken.

FODBAD MED STRØM I
Patienter med konstant svedige fødder har som regel ekstra strømper og sko med sig, hvor end de går. Samtidig bliver sko hurtigt ubrugelige af lugten. Ole Momsen og Dunja Kirkebæks forsøg har vist, at den bedste løsning til fodpatienter er den såkaldte iontoforese-behandling. Det er et fodbadsapparat med svag strøm, der blokerer svedkirtlerne. Mange fodpatienter har før prøvet apparatet på andre klinikker med vekslende udbytte, men AROS Privathospital har nu fundet nøglen til varige resultater med behandlingen.

– Det helt essentielle ved denne behandling er tæt dialog mellem os og patienten. Mange af de ramte har før fået en enkelt behandling og er efterfølgende blevet skuffet over resultatet og har siden givet op. Som de eneste på markedet sætter vi behandlingen i system. Patienten får apparatet med sig hjem sammen med kyndig vejledning. Patienten ved dermed præcis hvor ofte, hvornår og hvordan, behandlingerne skal finde sted. Samtidig følger vi personligt op på behandlingen – i begyndelsen hver dag, fortæller Dunja Kirkebæk.

I de første ti dage skal patienten dyppe fødderne hver eneste dag og herefter, måske kun én gang hver tredje dag.

BOTOX I HÆNDERNE
Hænderne er det mest synlige og ofte mest invaliderende sted at svede. Det er umuligt at skjule de konstant våde hænder, og mange patienter har ofte et håndklæde med sig til at tørre hænder i. Men også disse patienter kan hjælpes.

– Til patienter med svedige hænder har vi konkluderet, at botox er den bedste løsning. Stoffet lammer svedkirtlerne, så svedproduktionen bremses eller helt stoppes. Vores fornemmeste opgave har været at finde den rette dosering og metode, så man bliver svedfri, men undgår bivirkninger såsom svækkelse af håndens muskler. Vi har med et specielt indsprøjtningsapparat i stedet for den traditionelle sprøjte og kanyle kunnet afprøve mange forskellige indstillinger for at finde den korrekte dosis, den optimale dybde på stikkene, og hvor tæt stikkene skal være, forklarer Dunja Kirkebæk.

For at blive helt svedfri, skal man have to til tre behandlinger om året, og i nogle regioner kan patienter få tilskud til botoxbehandlingen to gange årligt.

Tilbage til Nyheder