FOKUS PÅ PIGMENTPLETTER
-
Hvad er pigmentpletter?
Pigmentpletter/-skjolder er mørke forandringer i huden. De kan opstå på hele kroppen, men ses hyppigst i ansigtet, på hals, bryst og hænder; de områder der er mest udsat for sol, solen er nemlig en væsentlig faktor i udviklingen af pigmentpletter. At nogle får pigmentpletter i stedet for ”kun” at blive solbrune skyldes, at pigmentcellerne af en årsag er ”overaktive”, producerer ekstra meget pigment, der så ”klumper sig sammen” i særlige områder med synlige pigmentpletter/forandringer til følge. I ansigtet ses forandringerne oftest som kedelige brunlige plamager lokaliseret i pande, som ”brillekant” under øjnene eller som en mørk, markant skygge over overlæben, der mest af alt minder om ”overskæg”.
-
En der en sammenhæng mellem sol og pigmentpletter?
Pigmentpletter/forandringerne kommer bl.a. fordi vi ikke passer på vores hud i solen. Når vores hudceller udsættes for solens stråler, øges produktionen af melanin. Melanin er hudens farvestof (pigment) og beskytter huden mod solens kraftige UV-stråler.
Det er melanin, der giver den solbrune farve, og de fleste synes, at vi ser sundere og mere friske ud med lidt ”sommerkulør”. Desværre er huden ikke enig, at den brunes er derimod en ”forsvarsmekanisme”, der helt automatisk går i gang, når huden udsættes for kraftig sol. Den forsøger at beskytte sig.
Mange har oplevelsen af, at deres pigmentpletter er kommet “overnight” eller i hvert fald meget pludseligt, men fact er, at allerede første gang vi udsætter vores hud for overdreven sol, som børn, som helt unge, påbegynder vi vores “risiko-rejse” i forhold til udvikling af pigmentforandringer.
Huden glemmer ikke, den gemmer….den gemmer alle vores soltimer og lægger dem sammen, hvorfor det er vigtigt at være opmærksom på, at tidligere forbrændinger og overdreven soldyrkning kan indhente os senere i livet. Regnestykket er simpelt, jo flere soltimer, jo større risiko for pigmentpletter og i værste tilfælde hudkræft.
Vi starter altså ikke på en frisk hver sommer, og det betyder, at det generelt handler om at passe godt på sin hud, pigmentpletter eller ej. Man ved aldrig, hvornår huden har fået nok og kvitterer med fine pletter, fint “overskæg”, og tro mig...forebyggelse er en så meget lettere og billigere opgave. -
Påvirkes/forværres pigmentpletter af ændringer i hormonbalancen?
Ændringer i hormonbalancen fx under graviditet kan også forårsage pigmentforandringer i ansigtet. Det samme gælder for overgangsalder og prævention som fx p-piller.
Hormonpåvirkning synes, at få huden til at reagere kraftigere end normalt på sol/UV-stråler, og derved øges dannelsen af pigment. Man anslår, at 50-70% af alle gravide rammes af melasma el. “graviditetsmaske”, som det også kaldes; en øget pigmentering, der ofte er symmetrisk og ses i pande, på kinder og over overlæben.
Hos de fleste gravide forsvinder pigmentforandringerne efter fødslen, men det kan vare flere år. Nogle oplever, at forandringerne ikke forsvinder helt, og de vil ofte også komme igen i senere graviditeter eller ved en eventuel opstart på p-piller.
Har du fået pigmentforandringer af p-piller vil forslag til behandling selvfølgelig være, at du stopper med disse, og nej, det synes du måske ikke lige, at du hverken kan eller har lyst til.
Præcis som efter graviditet vil “blege-processen” efter p-piller være lang…worst case life long, der er i hvert fald ingen chance for, at det sker overnight, så hav tålmodighed. -
Hvordan virker hudterapeutisk behandling på pigmentpletter?
Om årsagen til pigmentpletter er den ene eller den anden, så gælder det, at pigmentcellerne er ”overaktive”, producerer ekstra meget pigment, pigment der ”klumper sig sammen” med synlige forandringer/skjolder til følge.
En vigtig del af behandlingen er derfor, at hæmme/standse produktionen af ekstra pigment, få overflødigt pigment “løftet” op til overfladen samtidigt med, at de allerede tilstedeværende pigmentpletter lysnes og normaliseres.
Hudterapeutisk behandling med pHformula M.E.L.A. anbefales til pigmentpletter/-skjolder forårsaget af overdreven sol, hormonelle forandringer(graviditet, overgangsalder, p-piller) stress, "kemi" samt postinflammatorisk hyperpigmentering(PIH) dvs. pigmentpletter, der fx. er opstået efter akne.
Behandlingskonceptet består af intensive behandlinger udført på klinikken samt produkter til hjemmebehandling, produkter der mindsker risikoen for eventuelle bivirkninger samt optimerer resultatet. Behandlingen anbefales ikke udført uden den opfølgende “hjemmepleje”, da denne ses som værende afgørende for det endelige resultat.
Antallet af intensive behandlinger vil altid være individuelt og afhænge af graden af pigmentpletter samt hudens generelle sundhedstilstand. Jeg anbefaler som udgangspunkt 4-6 intensive behandlinger med 3-4 ugers interval, men der kan være behov for flere. -
Findes der andre ting, der kan trigge og forværre pigmentpletter?
Forskellige hudsygdomme fx eksem, akne kan også resultere i ujævn og skjoldet pigmentering.
Når en rød, irriteret hud udsættes for sollys, øges pigment-/melanindannelsen mere end normalt, i værste fald med pigmentforandringer til følge, I forbindelse med akne ses ofte det, der kaldes postinflammatorisk hyperpigmentering”; tæt på uundgåelige overfladiske ar, der viser sig som små mørke evt. røde mærker på huden.
Generelt vil enhver irritation/overbehandling af huden; kraftige peelinger, kraftige laserbehandlinger kunne øge og forværre pigmentering.
Visse former for medicin kan forårsage ”lysfølsomhed” og/eller hududslæt. Lysfølsomhed øger risikoen for udvikling af pigmentforandringer, hududslæt kan medføre postinflammatorisk hyperpigmentering; pigmentforandringer der opstår efter en betændelsestilstand i huden.
Pigmentforandringer ses også hos personer, som bruger visse typer af epilepsimedicin og sidst men ikke mindst mener nogle, at psykisk ubalance fx stress kan føre til pigmentforandringer.