HUD OG OVERGANGSALDER

Her kan du læse om hvordan man kan pleje sin hud mest effektivt, særligt når man er kommet i overgangsalderen.

  • Jeg er i overgangsalderen - er der noget jeg kan gøre for min hud?

    Er du ramt af overgangsalder eller kender en, der er, så håber vi at du har lyst til at læse med her. 💙 Vi har talt vores hudterapeutiske behandler Henriette om de hudmæssige forandringer, der følger med overgangsalderen. Hun er selv kommet i overgangsalderen og ved, hvad hun taler om.

    “En ting er de fysiske og ”mentale” gener du oplever i overgangsalderen, men der sker også meget med huden. Den naturlige ældningsproces speedes op og ikke kun ”i en overgang”, den fortsætter med hastige skridt. Heldigvis kan man sagtens ældes med ynde og bevare en fin og sund hud.

    Når vi går i overgangsalder skyldes det, at produktionen af de kvindelige kønshormoner progesteron og østrogen falder. Ændringen i hormonbalancen får huden til at forandre sig. I takt med at østrogenniveauet falder, falder produktionen af kollagen, der normalt giver os fasthed og fylde, og holder rynker på afstand. Huden mister sin spændstighed og elasticitet, den begynder at “hænge”. Celledelingen bliver langsommere, huden bliver tyndere, mere ”gennemsigtig”. Den bliver mere tør, både talgproduktion og fugtindholdet falder.

    Huden nedbrydes hurtigere end den genopbygges/fornyer sig, så vi halter hele tiden lidt bagefter. Heldigvis er der ting, vi kan gøre for at bevare huden så sund og ”ung” som mulig. På klinikken arbejder jeg med både nano- og microneedling samt AHA peels, men der findes også flere “cosmeceutiske” ingredienser, vi med fordel kan anvende i den daglige hudpleje for at forebygge og forsinke ældningsprocessen og faktisk også “forynge” huden”.

    Før du starter med en mere intensiv behandling af huden, anbefaler Henriette, at du har styr på 3 grundlæggende ting, både for at undgå bivirkninger & for få det optimale ud af behandling/produkter. Læs de næste punkter.

  • Hvad sker der med huden når man går i overgangsalder?

    Før du påbegynder et intensivt “behandlingsforløb” af huden, er der
    3 ting, vores behandler Henriette anbefaler at have styr på: basis-hudpleje, hudbarriere og solbeskyttelse. Det gælder både ved professionelle behandlinger som fx laser, AHA peels, needling etc men også før implementering af aktive og evt. receptpligtige ”hjemmeprodukter”. Det vil mindske risikoen for eventuelle bivirkninger, og medvirke til et bedre resultat af produkt og/eller behandling.

    ”Det er vigtigt, at dine nuværende hudplejeprodukter passer til huden, og de ændringer overgangsalderen fører med sig, at du ikke - af gammel vane - bare bruger de produkter, “du altid har brugt”. Huden ændrer sig med alder og over tid, og det gør dens behov også.

    En intakt hudbarriere er afgørende for sund hud. Den skal hjælpe med at holde på fugten i huden, forhindre udtørring og beskytte mod udefrakommende påvirkninger. En tør/udtørret hud er ofte sart evt. irriteret men også usmidig og uelastisk, gentagen minik vil medføre tørhedslinjer, og de mimiske rynker vil ligeledes syne tydligere.
    Fugt er vigtig, og de fleste har fugtserum eller fugtspray stående på hylden, men ligeså vigtig og desværre lidt overset er “fedtstof”. Fedtstof skal beskytte huden, men også hjælpe hudbarrieren med at “forsegle” fugten i huden, så den ikke “fordamper”. Produkter til “forsegling” vil ofte være lidt “rigere” i konsistensen.

    Sidst men ikke mindst … daglig brug af UV beskyttelse. Hvorfor? Fordi UV stråler ikke kun er et ”sommerfænomen”, og fordi mange af de ældningstegn jeg typisk ser og hører nævnt på klinikken er linjer og rynker, grove porer, grov hudstruktur, pigmentforandringer og karsprængninger, alle ældningstegn, hvor solens UV stråler spiller en væsentlig rolle i både udvikling og forværring. Jeg bruger sjældent ordet “anti-age”, men solcreme er faktisk det bedste produkt overhovedet til forebyggelse/bremsning af for tidlig ældning”.

    Henriettes foretrukne hudpleje-ingredienser, når vi taler sund og velplejet hud- er nogle helt specifikke vitaminer. Nydgerrig? så læs de næste punkter.

  • Jeg har hørt at Vitamin A skulle være ret effektiv - hvordan virker den på huden?

    "Der er faktisk ikke ret meget, vitamin A ikke kan, hvorfor det også svært at finde grunde til IKKE at implementere VITA A cream fra pHformula i sin hudpleje. Jeg vil gå så langt som til at sige, at alle har glæde af vitamin A, og at alle kan tåle vitamin A … det er et spørgmål om at anvende vitaminet i den koncentration, mængde og med det interval, der passer til lige præcis din hudtype og hudtilstand.

    Hvad er det så, det kan, det her fantastiske “stjerne-vitamin”⭐️?

    Foryngelse, fylde og fasthed⭐️
    Vitamin A stimulerer celledeling og dermed hudfornyelse og -foryngelse. Vitamin A gør huden tykkere, mere tolerant og modstandsdygtig. Vitamin A stimulerer dannelsen af ny kollagen, kollagen er vigtig for fylde og fasthed. Et øget kollagenindhold vil minimere linjer, rynker, grove porer, grov hudstruktur og aknear. Vitamin A er en antioxidant og beskytter vores celler.

    Energi og næring⭐️
    Vitamin A stimulerer dannelsen af nye blodkar, hvilket betyder bedre blod- og microcirkulation lig med mere ilt, energi og næring til cellerne. Vitamin A bidrager til en sundere og mere velfungerende hud generelt.

    Glød og ensartethed⭐️
    Vitamin A reducerer aktiviteten af tyrosinase, enzymet der spiller en væsentlig rolle i produktion, og dermed også overproduktion af melanin(hudens pigment). Brug af vitamin A reducerer hyperpigmentering og “grums”, giver glød og ensartethed til huden.

    Talgproduktion og inflammation⭐️
    Vitamin A reducerer/normaliserer talgproduktion, mindsker inflammation og reducerer antallet af urenheder. Kan med fordel anvendes til både akne og rosacea”.

  • Hvordan virker Vitamin C i forhold til huden?

    “Har man sagt A, må man også sige B”, hedder det, og vitamin B(B3) er bestemt også på listen over foretrukne ingredienser, men før jeg siger B, vil jeg gerne sige C, vitamin A og C er nemlig et ret godt makkerpar.

    Vitamin C er en kraftig antioxidant og vigtig for at opretholde et sundt og stærkt immunforsvar, men vitamin C er også vigtig for huden. Vitaminet beskytter vores celler mod frie radikaler og skadelige UV stråler.

    Kroppen kan ikke selv danne vitamin C, og vi er nødt til at indtage vitaminet typisk via kosten. Undersøgelser viser, at den hudmæssige gevinst er markant større ved påføring af vitamin C direkte på huden end ved indtag af vitamin C som kosttilskud.

    Vitamin C er essentiel for dannelsen af kollagen, huden kan altså ikke danne kollagen - vores “ fylde- og fasthedsfibre” - uden tilstedeværelsen af vitamin C.

    Derfor … ved at implementere et aktivt vitamin C produkt i din hjemmepleje vil du både “hjælpe” huden i forhold til dannelsen af kollagen, men også opnå en bedre udnyttelse og effekt af din vitamin A creme og andre “kollagenstimulerende” produkter du måtte anvende.

    Udover at være en kraftig antioxidant og afgørende for dannelsen af kollagen, er vitamin C kendt for sin evne til at give glød og ensartethed til huden, at lysne og blege pigmentforandringer og “grums”. Vitamin C kan med stor fordel anvendes under solcreme i forår- og sommerperioden, det vil betyde ekstra beskyttelse af cellerne og virke forbyggende mod både for tidlig ældning og pigmentforandringer”.

  • Hvordan virker B-vitamin ift. hud og hvad er Niacinamid?

    “B for beautiful skin”, fristes jeg til at skrive, vitamin B3 eller niacinamid(e), som vitaminet kaldes når brugt i hudpleje, er nemlig – præcis som vitamin A – lidt af en universal-ingrediens. Niacinamid kan anvendes til alle hudtyper og -tilstande, og er derfor blevet en enorm populær ingrediens.

    B-vitamin er kendt for at styrke hår, hud og negle, og derfor ofte det kosttilskud, du får anbefalet i ”helsekosten”, når du nævner hårtab, negle der knækker og flækker og hud der er lidt bøvlet. Det er ikke svært at få dækket sit vitamin B3 behov via kosten, men undersøgelser har vist, at den hudmæssige gevinst er markant større ved påføring af niacinamid direkte på huden end ved indtag af vitaminet som kosttilskud.

    Niacinamid tåles af de fleste og kan som udgangspunkt anvendes hver dag. Derudover kan niacinamid kombineres med aktive ingredienser som fx AHA, salicylsyre, vitamin A og C. Hvor meget niacinamid din hud kan tåle, og med hvilke produkter du kan kombinere, vil altid være individuelt og afhænge af hudtilstand samt koncentrationen af aktive ingredienser i det enkelte produkt. Produkter skal have et niacinamidindhold på 3-5 % for at have effekt, VITA B3 cream fra pHformula har et indhold på 5%.
    Niacinamid er god til den lidt ældre og vejrbidte hud, huden der er præget af rødme, karsprængninger, pigmentforandringer, men også til den sarte hud, eksem, akne og rosacea er niacinamid i mine øjne en uundværlig ingrediens. Niacinamid genopbygger og styrker hudbarrieren, forhindrer dehydrering(fugttab). Virker talgregulerende, dæmper rødme, irritation og betændelsestilstand. Forbedrer hudstruktur, forfiner porerstørrelse.

    Niacinamid er en antioxidant og beskytter vores celler mod solens skadelige UV stråler. Reducerer synligheden af eksisterende pigmentforandringer, virker også forbyggende, niacinamid forhindrer/hæmmer ”overskydende” melanin i at nå hudoverfladen. Niacinamid stimulerer dannelsen af kollagen, bidrager til fylde og fasthed, bedrer linjer og rynker.

    Niacinamid får⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️