SOLBESKYTTELSE OG SOLCREME

  • Hvilken solcreme skal jeg vælge?

    Du skal vælge den, du bedst kan lide.

    Mange synes, at solcreme fedter og klistrer, især når vi taler solcreme med høj faktor og bruger ofte dette som begrundelse for slet ikke at bruge solcreme.

    Derfor…vælg den solcreme, du bedst kan lide, den der føles rar på huden, dufter godt, er let at smøre ud…whatever der nu er vigtigt for lige præcis dig…også selvom den kun har en faktor 15 eller 20, det øger nemlig chancen for, at du får den brugt.

    Det, der er afgørende for, om man er beskyttet mod solen, er mængden af solcreme samt antallet af “påføringer”…ikke faktortallet, så brug rigeligt og påfør gerne flere gange om dagen. Kræftens Bekæmpelse anbefaler 40 ml. til en voksen og 20 ml. til et barn.

    Påfør gerne solcreme ca. 20 min. FØR du går ud i solen og ikke først, når du ER i solen og husk ører, hænder og fødder.

  • Hvor høj solfaktor skal jeg vælge?

    Du skal vælge den faktor, der passer til din hudtype og hudtilstand, den faktor, der passer til vejret og varmen i det land, du opholder/skal opholde dig i.

    Mange hudlæger, kosmetiske behandlere og kosmetologer anbefaler brug af faktor 50 i ansigtet, men tager man hensyn til ovennævnte, mener jeg faktisk ikke, at man nødvendigvis skal vælge højeste faktor, bare fordi man kan. Høj faktor er lig med højt indhold af UV-filter og jo højere indhold af et stof, jo større er risikoen for overfølsomhedsreaktioner.

    De fleste solcremer indeholder en kombination af kemiske og fysiske UV filtre. Af fysiske filtre kan nævnes zinkoxid og titaniumdioxid. Det er dem, der er skyld i den lidt “sejere” konsistens, og at cremen “hvidter” ved påføring, så er du har en smule “fedte/klistre” fobi, kan det også være en fordel at vælge en solcreme med lidt lavere faktor. Jeg anbefaler minimum SPF15 til krop og gerne SPF30+ til ansigt.

  • Skal jeg vælge vandfast solcreme?

    Vandfast solcreme kan være en rigtig god idé, hvis du skal på badeferie eller dyrker meget vandsport. Kræftens Bekæmpelse anbefaler brug af vandfast solcreme.

    Vælger du en vandfast solcreme, er det vigtigt at vide, at “vandfast” ikke er lig med “100% vandfast”. Kravet til vandfast solcreme er nemlig ikke særlig højt. Faktisk må en producent kalde sit produkt for vandfast, hvis bare 50% af den oprindelige solbeskyttelse er tilbage på huden efter en tur i vandet.

    Derfor…at en solcreme er vandfast (water resistant) betyder, at solbeskyttelsen ikke forsvinder, når du hopper i vandet eller begynder at svede, men den reduceres væsentligt. Solcremen skal altså frem igen, når du har svedt, badet, tørret dig med håndklæde.

  • Er dyr solcreme bedre end billig solcreme?


    Taler vi i forhold til at beskytte huden mod solens UV stråler, så er en dyr solcreme ikke bedre end en billig. I EU er der regler for hvilke solfiltre, der må anvendes og i hvilke koncentrationer, så har du en solcreme med minimum faktor 15, anvender den anbefalede mængde og “genpåfører” efter behov, så vil den give god beskyttelse uanset pris.

    Ingrediens- og konsistensmæssigt kan en dyrere solcreme være bedre(være at foretrække). Der er ofte kræset lidt mere for egenskaber og for “oplevelsen”, når den påføres.

    Dyrere solcremer tilfører ofte huden lidt ekstra. Det kan være i form af beskyttende antioxidanter, fugtgivende og plejende ingredienser. Konsistensen kan være lettere, hvilket er en fordel, hvis man har tendens til uren hud eller har fedte/klistre fobi. Cremen “hvidter” måske heller ikke så meget.

    Der er evt. indhold af andre/flere forskellige UV filtre. Det betyder, at man kan nøjes med en lavere koncentration af det enkelte filter, hvilket vil mindske risikoen for allergi/overfølsomhedsreaktioner.