Bryster (BFO)

Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål der ofte bliver stillet til bryst-operationer. (BFO - med implantater og med fedttransplantation)

  • Hvornår falder implantaterne på plads?

    Efter 3-6 måneder falder de ned, og du vil herefter få et mere naturligt og blødt resultat af din brystforstørrende operation. Det kan godt hænde, at det ene implantat falder på plads før det andet. Du skal bare væbne dig med tålmodighed.


     


     

  • Til en brystforstørrende operation med implantater har I både moderat plus og moderat profil i forskellige størrelser man kan prøve på til en konsultation hos jer?

    Nej til afprøvning bruger vi kun nogle specielt tilvirkede ”skaller”, der er egnede til at lægge uden på brysterne.
    Vi har tidligere brugt ”rigtige” implantater, som lægges ind ved operationen, i forskellige profiler. Men det ser meget
    forkert  og dermed forvirrende ud, når de lægges uden på et bryst.

  • Skal jeg vælge fedttransplantation til BFO i stedet for implantater?

    BFO med fedttransplantation adskiller sig på flere måder fra brug af implantater. Eneste ulempe ved fedttransplantationen er, at man ikke præcist kan sige hvor stort udbyttet bliver.  Ved implantat operationer er den "grimme" risiko infektion. Den er på AROS Privathospital yderst sjældent forekommende. Infektionsrisikoen er <1%, men den er ikke 0%, og får du infektion omkring en protese, risikerer du typisk at man må fjerne implantaterne for først at kunne genindlægge ny implantater efter ½ år.  Der er også en lille blødningsrisiko ved implantatoperationen, som heller ikke findes ved BFO med fedttransplantation.

    Endelig er der arret til forskel. Selv om det er socialt usynligt i stående stilling, så er det der, og der er ingen ar, kun pletter i huden efter en fedttransplantation. Grundlæggende kan man sige at BFO med fedttransplantation med 100% garanti giver et arfri, naturligt resultat. BFO med implantater kan med valg af de rigtige implantater og udført med den rigtige teknik give et naturligt resultat – med et lille ar. Prisen for BFO med fedttransplantation afhænger af mængden af fedtceller transplanteret, mens BFO med implantater har samme pris uanset størrelse op til en vis størrelse.

  • Har I både “smooth” og “texturerede” implantater at vælge imellem til BFO?

    Vi bruger mest mikrotexturerede, som ikke har nogen øget risiko for ALCL, men tilbyder selvfølgelig også glatte
    implantater, hvis det ønskes.

  • Hvor meget fylde kan jeg forvente at opnå, hvis jeg vælge at få lavet en BFO med mit eget fedt?

    Ved en fedttransplantation til BFO skal man påregne at kunne opnå cirka 50 mls tilvækst af overlevende fedtvæv per bryst per behandling. Hvor meget der overlever, dvs hvor meget blivende fylde, der opnås kan først vurderes efter 3 måneder. Ideelt skal der gå 6 mdr. mellem de enkelte behandlinger. Ved konsultationen vurderes om der er egnede fedtdepoter at tage af. Det er desværre ikke muligt at sige hvor meget man skal "tage på", hvis depoterne er for små, da det helt afhænger af hvor den øgede vægt sætter sig på kroppen.

    Teoretisk er der ingen nedre grænse for udbyttet ved en fedtransplantation, og der er stor interindividuel variation. Ved studier med MR-scanninger er der fundet op til 80% volumenbevarelse og ned til 50%. Max 70% udbytte er derfor et fair estimat at gå ud fra.

  • Kan jeg få lavet BFO med implantater i lokal bedøvelse?

    Ja, det er muligt at få lavet BFO i lokal bedøvelse, men kun hvis implantaterne skal anbringes over brystmusklerne.
    Skal implantaterne anbringes under brystmusklerne, vil vi klart anbefale dig at få lavet operationen i fuld narkose.


     

  • Hvor ofte oplever man de omtalte ujævnheder af brystet ved BFO med fedttransplantation?

    BFO med fedttransplantation vil altid give et helt naturligt, arfri resultat. Der er således ikke nogen risiko for synlige ujævnheder på brystet. Men i få procent af operationerne og især hvor man forsøger at ”presse” transplantationsmængden op kan der over nogle måneder danne sig små, glatte, runde småknuder i brystet, som kan mærkes med fingrene. Hvis det sker, kan de meget let tømmes for deres altid flydende indhold ved en ultralydsscanning.

  • Kan man godt få brystimplantater, selvom man vejer mere, end man burde?
    Ja det kan man godt, men hvis man har øget fylde andre steder på kroppen, kan man overveje at transplantere det overskydende fedt. Man har altså muligheden for at vælge brystforstørrelse enten med implantater eller med fedttransplantation.
  • Kan man amme med implantater eller fedttransplantation?

    Ja, det kan man godt. En brystforstørrelse, hvad enten det er med fedttransplantation eller implantater har ingen indflydelse på din evne til at amme.

  • Hvornår må jeg begynde at løbe og træne igen efter en brystforstørrende operation?

    Det er vigtigt at du holder dig helt i ro de første par uger for at undgå først blødning, dernæst væskeansamling omkring implantaterne. Det første du kan begynde med er at gå ture. Moderat fitness kan påbegyndes efter en måneds tid. Men løb er tilrådeligt at vente med i tre måneder. Hvis dine implantater er anbragt under musklerne må du maksimalt løfte et par kilo den første måned.

  • Hvornår må jeg ligge på siden/maven efter BFO?

    Jo mere du ligger om på maven, jo mere presser du implantaterne op mod halsen. Især hvis de er anbragt under brystmusklerne, kan du risikere af forskubbe dem opad, hvilket kan være uheldigt for formen. Efter en måned er implantaternes position dog så stabil, at du sagtens kan ligge på siden eller maven i kortere tid. Efter 3 måneder kan du ligge, som du ønsker.

  • Der er en vis forskel på mine bryster i størrelsen efter BFO, det ene er større på toppen, går det væk?

    Der kan sagtens være endda ret stor forskel på brysternes størrelse og form pga. forskellig hævelse. Det retter sig langsomt over 1-2 måneders tid. Men størrelse og form kan tidligst endeligt vurderes efter 2 måneder.

  • Hvor længe skal jeg sove med BH efter brystreduktion/brystløft?

    Det er tilrådeligt at sove med BH i en måned – og fortsætte med velstøttende, rummelig BH i dagtiden i minimum 3 måneder.

  • Jeg har områder, som er følelsesløse eller med reduceret følelse efter brystreduktion/brystløft, er det normalt?

    Ved et løft eller en reduktion er brystkirtlen blevet omformet og løftet og fastsyet på brystvæggen. Der vil derfor altid være større eller mindre områder i huden, som har nedsat følelse. Følelse vil lige så stille forbedres og sædvanligvis blive normal i løbet af 3 måneder. Men der er risiko for varig nedsættelse, også i brystvorten. Der er dog chance for forbedring af følesansen over de første to år.

  • Er nogle regler om, hvor lang tid der skal gå, fra man har fået sin første BFO, til at man igen får en BFO med større implantater?

    Der findes ingen regler for hvor længe, der skal gå imellem to BFO operationer. Men For at mindske risikoen for en ubehagelig bivirkning til en hurtig, kraftig hudekspansion, nemlig strækmærker, må det klart anbefales at din hud får tid til at tilpasse sig efter den første ekspansion, før den udsættes for den næste. Det er vanskeligt at give et tidsperspektiv på dette. Det drerejer sig i hvert fald om flere måneder. Men et bedre indicium er nok at brysthuden skal være tilstrækkeligt afslappet efter den første BFO for at den kan klare den næste og større uden at udvikle strækmærker.

  • Jeg har fået foretaget en BFO for snart 5 uger siden. Jeg har ingen komplikationer haft og er allerede glad for resultatet. Det er skærefast og ligger under musklen. Når jeg mærker på det ene bryst føles det rundt og blødt. Det andet er også rundt og blødt, men det er som om, at det enten folder eller man kan trykke ind i det

    Man kan ikke føle på et bryst om et underliggende brystimplantat er gået i stykker. Det afgøres lettest med en ultralydsundersøgelse. Det er heller ikke sandsynligt at det er brystmusklerne, der giver den ujævnhed, som du bemærker. Mest sandsynligt er det folder i implantatets overflade. Sådanne optræder, hvis hulen omkring implantatet er lidt for lille. Det får implantatets overflade til at ”krølle” lidt. Jeg bemærker ud fra din vægt at du er meget slank, og det gør naturligvis at du lettere kan mærke selv den mindste ujævnhed omkring implantaterne. Men er brysterne i øvrigt pænt symmetriske, er det næppe noget, som du behøver at bekymre dig om

  • Jeg skal have en bfo snart, valget stod mellem 450 hp eller 475 uhp. Jeg har en smal overkrop derfor. Jeg spurgte kirugen om jeg måtte få 500 ml gå, og hun sagde det kan jeg godt hvis det er ok med mig at de vil gå lidt under min armhule (1,5 cm). Lige umiddelbart synes jeg det er fint men jeg frygter at jeg tager fejl? Hvilke ulemper har det at det gå lidt ud i arm hulerne? Er det fysisk gener eller hvordan?
    Generelt er det helt klart sådan at større implantater giver større risiko for fysiske gener. Hvis implantater lægges under brystmusklerne, skal man tænke sig grundigt om inden man vælger implantater større end 300 ml, da større implantater giver risiko for muskulære gener. Større implantater giver også større risiko for strækmærker i huden. Specielt mht. at implantaterne begynder at rage ud under armhulerne giver det naturligvis anledning til at armene støder imod brysterne, når man rækker dem frem. Om det er en gene, er dog ganske op til ens egen vurdering. Jo mere fysisk aktiv man er, jo mere sandsynligt vil man finde det generende, men det er helt individuelt. På lidt længere sigt er risikoen ved store implantater, der rager ud i armhulen, at den nedre kant bliver mærkbar neden for dit eget bryst – og stadig mere jo ældre du bliver. Men igen er det ikke noget man med sikkerhed kan forudsige. Det er bare en risiko, der stiger ganske proportionalt med implantatstørrelsen.
  • Hvor ofte skal plaster skiftes efter brystreduktion/brystløft?

    Hvis du kun er syet med indvendige tråde, er det vigtigt at du ikke fjerner plasteret for tidligt. Er der tråde, der skal fjernes, skal du bare lade plasteret sidde indtil trådfjernelsen. Derefter tilrådes det at blive ved med at holde arrene dækket med plaster, enten Mikropore eller bedre Mepiform eller Silgel(silikonegel) i tre måneder efter operationen for at gøre dine ar så pæne som muligt. Dette plaster skal du kun skifte cirka hver fjerde dag, når det bliver nusset. Husk: du må kun komme den slags plaster på helt intakte ar, aldrig på sår.

  • Hvornår må jeg gå i svømmehal efter BFO?

    Du må gerne gå i svømmehal allerede et par uger efter din operation, forudsat at dine ar er fuldstændigt hele. Hvis implantaterne er anbragt under brystmusklerne, skal du dog indtil 1 måned efter operationen passe på med at strække armene højt op over hovedet.

  • Skal jeg spise smertestillende de første dage efter BFO hvis det ikke rigtig gør ondt?

    Man skal aldrig vente indtil det gør meget ondt med at tage smertestillende efter en operation. Så virker de bare dårligere. Men lige så snart at du mærker en klar reduktion i dine smerter, er det klogt at begynde at skære ned på de smertestillende tabletter. Der er ingen grund til at tage smertestillende, hvis det ikke rigtig gør ondt. Hvor meget og hvor længe du skal tage smertestillende, mærker du bedst selv.

  • Hvor ofte skal jeg skifte plaster efter BFO?

    Da du kun er syet med indvendige tråde, er det vigtigt at du ikke fjerner plasteret før 10. dag. Derefter tilrådes det at blive ved med at holde arret dækket med plaster, enten Mikropore eller bedre Mepiform i tre måneder efter operationen for at gøre dine ar så pæne som muligt. Dette plaster skal du kun skifte cirka hver fjerde dag, når det bliver nusset.

  • Hvornår må plaster på ar fjernes?

    Hvis du kun er syet med indvendige tråde, er det vigtigt at du ikke fjerner plasteret for tidligt. Er der tråde, der skal fjernes, skal du typisk lade plasteret sidde indtil trådfjernelsen. I de fleste tilfælde tilrådes det i øvrigt at blive ved med at holde arret dækket med plaster, enten Mikropore eller bedre Mepiform eller Silgel(silikonegel) i tre måneder efter operationen.

  • Hvor længe skal jeg være sygemeldt efter en brystforstørrende operation?
    Du skal regne med at være sygemeldt i en uge. Dette er dog afhængigt af, hvilken type arbejde du udfører.
  • Hvornår må man få lavet en mammografi efter fedttransplantation til bryst?

    Der skal helst gå 6 måneder, så de røntgenologiske forhold er helt stabile. Uanset hvornår du får lavet mammografi efterfølgende, er det vigtigt, at du gør røntgenlægen opmærksom på, at du har fået foretaget fedttransplantation.

  • Er der risiko for lymfekirtelproblemer, herunder kræft, forbundet med AROS’ brystimplantater?
    De implantater AROS anvender er ikke af den type, der er fundet specielt associeret til udvikling af ALCL(Anaplastic Large-Cell Lymphoma) nemlig Allergan, som desårsag er trukket af markedet.
    Til perspektivering har danske kvinder som helhed desværre en 8% livstidsrisiko for udvikling af alm. brystkræft. Risikoen for ALCL associeret til brystimplantater er estimeret til <0,01%.
    For mere information kan vi henvise til denne side:
    https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/udstyr/orientering/brystimplanterede-kvinder-har-minimal-oeget-risiko-for-udvikling-af-lymfekraeft-sundhedsfaglig/
  • Er det normalt at kunne mærke kanten af implantatet i brystet efter en BFO, hvor implantaterne er anbragt under brystmusklerne?

    Ja, det er helt normalt, især hvis det er den nedre yderside af brystet, at man kan mærke kanten af implantatet.. Her er implantatet nemlig ikke dækket helt af musklen, og med tiden kan brystvævet blive løsere, og det kan medføre, at du føler kanten af implantatet, i det område, hvor det ikke er dækket af brystmusklen.