Håndtering af søvnproblemer for praksispersonale
Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at søvnløshed er et af de hyppigste helbredsproblemer i Danmark. Ca. 16% vil svare ja til, at de har haft søvnproblemer i mindst 6 måneder. Mellem 30-40% har haft søvnbesvær indenfor de sidste 14 dage.
Også i praksis møder vi ofte patienter med søvnbesvær. Her har patienter med søvnbesvær og kronisk insomni mulighed for at komme i psykologisk søvnbehandling. Dog er det ikke alle, som har brug for en decideret behandling, men kan derimod få en forbedret søvn ved at være opmærksom på at ændre vaner ved hjælp af gængse søvnråd.
Praksispersonalet taler først og fremmest med patienterne, og kan rådgive patienterne herom:
1. Sørg for den rette temperatur i soveværelset (18-21 grader). Og undgå lys og støj - gør brug af mørklægningsgardin i sommerhalvåret.
2. Drik mindre kaffe, te, kakao, energidrikke og alkohol, om eftermiddagen og aftenen. Koffein forstyrrer døgnrytmen og udsætter søvnbehovet. Alkohol virker effektivt som indsovningsmiddel, men det ødelægger søvnkvaliteten. Kroppen bruger enorm energi på at forbrænde alkohol, og det virker dermed stimulerende under søvnen, hvilket giver dårligere søvn og for tidlig opvågning.
3. Undgå fysisk hård træning de sidste 2-3 timer inden sengetid. Hård motion frigiver adrenalin og kortisol, som nedsætter søvntrangen.
4. Undgå søvn om dagen og foran tv om aftenen Søvn i dag - og aftentimerne nedsætter søvnpresset til natten og giver en følelse af let/urolig søvn. Hvis det samlede søvnbehov er 7 timer, og man sover 2 timer til middag, er der mindre søvnbehov til natten. Presser søvnen meget på i aftentimerne kan det være godt med en gåtur efter aftensmaden.
5. Stå ud af sengen ved søvnløshed. Evt. sid i stuen/ andet værelse, læs evt. en avis/blad, og læg dig igen efter en halv times tid, eller før.
Læs hele artiklen: "Håndtering af søvnproblemer for praksispersonale" af Solveig Rasmussen her >
Læs mere og se hvordan vi kan hjælpe dig med søvnløshed på Søvnklinikken her >
Tilbage til Artikler