Individuel kirurgisk behandling til reduktion af generende, forstørrede kønslæber (labiae minores)

For store, fortykkede indre kønslæber/skamlæber(labiae minores) kan give betydelige, daglige gener. Artiklen ”Individualized surgical treatment of different types of labia minora hypertrophy” beskriver meget forståeligt hvordan de små kønslæber normalt ser ud, nemlig slanke og tynde og helt eller næsten skjult af de store, ydre kønslæber. Artiklen beskriver også deres funktion i at beskytte urinrørets udmunding og holde det vaginale miljø fugtigt og selvrensende.

Men er de indre kønslæber for store, dvs at de rager >1 cm ud over de ydre kønslæber, kan de også give anledning til mange gener. De vil så typisk fremstå fortykkede og grove, fordi de hele tiden er udsat for friktion i benklæder, i siddende stilling, især ved cykling og typisk også ved samleje. I de værste tilfælde kan det give anledning til hudløshed og sårdannelse på de indre kønslæber.

Artiklen beskriver videre forskellige kirurgiske teknikker til reduktion af generende, forstørrede kønslæber. Vi er her helt enige i artiklens budskab, nemlig at den kirurgiske tilgang skal individualiseres efter typen af labia minora hypertrofi. Det er vigtigt at understrege, at de små kønslæber faktisk har en funktion, hvorfor de aldrig må fjernes helt, kun reduceres til en normal, ikke fysisk generende størrelse, men selvfølgelig  også under hensyntagen til den æstetiske form. I diskussionsafsnittet kommer artiklen ind på den fornuftigvis ofte tilspurgte risiko for føleforstyrrelser, især sexuelle. Af de 45 patienter, som artiklen baseredes på rapporterede ingen nedsat sensitivitet. Dette er også vores erfaring. Forfatterne nævner dog et andet arbejde, hvor man ud af 166 patienter fandt nedsat sensitivitet hos 9 patienter, men faktisk også 38 patienter, der rapporterede om øget sexuel sensivitet. Føleforstyrrelser efter reduktion af de indre kønslæber kan således konstateres sjældent forekommende.

Læs hele artiklen her (på engelsk) >

Vil du vide mere om behandling til reduktion af generende, forstørrede kønslæber på AROS - klik her >

Se før og efterbilleder her >

Tilbage til Artikler