AROS Privathospital tilbyder nu behandling af kronisk søvnløshed

Oplever du besvær med at falde i søvn? Vågner du ofte om natten og har svært ved at sove igen? Så er du måske blandt de tusindvis af danskere, der lider af kronisk søvnløshed. Det vurderes, at 10-12 procent af voksne danskere lever med diagnosen, og dem vil AROS Privathospital nu hjælpe. AROS’ søvnklinik har derfor oprettet et helt nyt insomni-forløb, hvor søvnterapeuten Solveig Vohlert Rasmussen hjælper patienter med at tilegne sig nye vaner gennem kognitiv adfærdsterapi.

– Kronisk søvnløshed er en alvorlig lidelse. Hvis patienterne ikke allerede er depressive eller stressede, er de i overhængende fare for at blive det. De mangler overskud og føler, at de ikke slår til i hverdagen, og ofte er de enten sygemeldt eller har allerede mistet deres arbejde på grund af søvnmanglen, fortæller Solveig Vohlert Rasmussen, der har arbejdet med patienter som lider af søvnproblemer i mere end 12 år.

Patienter med kronisk søvnløshed lever tilmed med en markant øget risiko for hjerte-kar-sygdomme og diabetes, ligesom de kan være til fare for sig selv og andre i trafikken, da flere nætter uden søvn svarer til en alkoholpromille på 0,9 procent.

Bryder de dårlige vaner
Årsagen til kronisk søvnløshed kan i enkelte tilfælde slet ikke forklares. Typisk kommer lidelsen dog som følge af en livskrise eller stressfyldt periode. Andre gange kan søvnløsheden komme uden egentlig årsag. Insomni-forløbet ved AROS Privathospital bygger på syv sessioner med kognitiv adfærdsterapi, der er specifikt tilpasset den enkelte patient.

– Jeg lægger meget vægt på at arbejde med patientens tanker om det at sove. Patienterne har ofte nogle dårlige vaner, når de oplever søvnmanglen, såsom at blive liggende i sengen for at se fjernsyn eller læse. De oplever også tit en stor ængstelighed, så snart aftenen nærmer sig – de er simpelthen urolige for, om de kan sove, hvilket yderligere forringer muligheden for god søvn. Selve behandling er meget individuel. Nogle har godt af at skrive sine udfordringer og handleplaner ned, mens andre skal have praktiske øvelser, forklarer Solveig Vohlert Rasmussen.

I de seneste fire år har hun gennemført mange insomni-forløb, og ni ud at ti patienter oplever efterfølgende en forbedret søvn og livskvalitet. Hun pointerer dog, at det kræver en indsats af patienten, hvis forløbet skal være en succes.

Det er ikke muligt at få lignende forløb i det offentlige sundhedssystem, men med en sundhedsforsikring gennem arbejdet bliver insomni-forløbet i mange tilfælde dækket. Ellers er prisen for det samlede forløb 7500 kroner.

Læs mere om Søvnklinikken her >

Læs patienternes oplevelser og resultater her >

Tilbage til Nyheder