Åreknudebehandling

Er du generet af karsprænger på benene? – så er der en væsentlig risiko for underliggende åreknuder

Åreknuder rammer op imod hver tredje til fjerde dansker, og endnu flere oplever karsprænger på benene. Såfremt der er tegn på underliggende åreknuder kan de heldigvis næsten altid behandles. Det er vigtigt at behandle åreknuder først for derved at få en effektiv behandling af karsprængerne ved en efterfølgende behandling.

Åreknuderne opstår i benenes returårer ved at en eller flere åreklapper (ensretterventiler) svigter, således at det naturlige tilbageløb i blodstrømmen fra benene hæmmes. Herved stiger trykket i returåren (venen), der udspiles til åreknuder.

Der findes flere former for åreknudebehandling som overordnet inddeles i endovenøs terapi (fx skumsklerosering) eller kirurgisk fjernelse. På Karkirurgisk afdeling på AROS Privathospital har vi mange års erfaring i sikkert og effektivt at behandle åreknuder på benene.

PRISLISTE

Skumsklerosering - fakta

Behandlingstid
Behandlingstid

15-30 min.

Bedøvelse
Bedøvelse

Ingen

Restitutionstid
Restitutionstid

Ingen

Resultat
Resultat

2-12 mdr.

Holdbarhed
Holdbarhed

Permanent (tilbagefald i naboområder på benene opleves hos en andel)

Behandler
Behandler

Specialuddannet karkirurg

VÆRD AT VIDE

Før behandlingen

Når du behandles med endovenøs teknik (skumsklerosering eller Radiofrekvensablation(RFA)-varmeterapi) behøves ingen forberedelse hertil for dig som patient. Det anbefales dog for alle behandlingstyper, at iføre sig løstsiddende tøj, som er lettere og mere komfortabelt at iklæde sig efter behandlingen.

I de tilfælde hvor kirurgen har anbefalet operativ fjernelse af åreknuderne, foregår dette i fuld bedøvelse med nødvendighed af 6 timers faste for fast føde. Du må drikke almindelige (ikke-mælkeholdige) væsker op til 2 timer før operationen.Under behandlingen

Ved behandling med endovenøs skumsklerosering foretages selve behandlingen ved, at der indsprøjtes skum i åreknuderne igennem anlagte mindre kanyler. Ubehaget ved anlæggelsen af disse kan sidestilles med ubehaget ved en blodprøvetagning. Det er derfor ikke nødvendigt at anlægge bedøvelse. I de fleste tilfælde mærkes selve indsprøjtningen ikke, men i enkelte tilfælde kan der dog mærkes en kortvarende let svie i huden omkring. Behandlingens mål er at ødelægge de åreknuderamte overfladiske returårer ”indvendigt fra”. Cirkulationen i åreknuderne standses ved, at de størkner. Cirkulationen i benet er allerede sikret ved at blodet løber i hovedåren inde i benet i stedet for.

Ved behandling med RFA-varmeterapi er behandlingsmålet som ved skumsklerosering ovenfor, men der er her behov for at anlægge lokalbedøvelse omkring selve åreknudeåren. Dette klares ved enkelte stik langs med selve åren på en skånsom måde. Ofte kombineres RFA-varmeterapi ved at supplere skumbehandling på mindre åreknuder.

Hvis du behandles ved almindelig operation, fjernes den overfladiske returåre typisk ved stripning og foregår under fuld bedøvelse. Som ved de andre behandlingsteknikker er cirkulationen i benet allerede sikret ved at blodet løber inde i hovedåren.
Selve operationssåret syes sammen med enkelte sting som kan fjernes ved din egen læge efter 10 dage.

Ved alle typer behandling kan der i dagene efter være behov for at benytte almindelig håndkøbs smertestillende tabletter.

Efter behandlingen

Ved alle behandlinger anlægges forbinding omkring de behandlede åreknuder suppleret med enten en lang kompressionsstrømpe eller cirkulær omvikling det første døgn. Ved de endovenøse behandlingsteknikker kan du umiddelbart mobiliseres efter behandlingen og tage hjem, for enkelte kan der være behov for en halv times hviletid i en stol. Efter operation i fuld bedøvelse er der behov for en kort observation på 2 timer før du kan tage hjem. I dagene efter er det vigtigt at holde sig i gang og gå kortere ture op til et par km hvorefter du kan foretage dine normale aktiviteter gradvist. Løbeture mv. anbefales at genoptage efter 10-14 dage.

Der anbefales 3 ugers brug af lang kompressionsstrømpe som udleveres.

Eventuelle bivirkninger og komplikationer

Det er normalt at have “blå mærker” og hårde områder under huden som er behandlet for åreknuder. Forandringerne forsvinder lige så stille af sig selv, men kan i nogle få tilfælde vedvare op til 6-12 måneder før de forsvinder. Hos enkelte (5-10 %) kan der forblive permanente pigmenteringer over disse områder,i et spektrum fra knap synlig til en brunlig farve.

Hos ganske få kan der opstå en mindre påvirkning af følesansen omkring de steder åreknuderne er behandlet. I sjældne tilfælde er det permanent eller kan optræde som en svidende fornemmelse i huden. Typisk vil disse symptomer dog alligevel aftage betydeligt med tiden. I meget sjældne tilfælde kan opstå dyb årebetændelse efter operationen.

Forventet resultat

Hos hovedparten ses både et flot behandlingsresultat og forsvinden af evt. symptomer fra åreknuderne. Ar el.synlige følger over behandlingsstederne  bliver mindre og mindre synlige måned for måned, og bør det første år beskyttes ved solbadning. Det er almindeligt ved udbredte åreknuder, at der kan være enkelte rester af tilbage og disse evt. kræve en ekstra behandling at få has på.

Suppler med Nd:YAG laser

Efter behandling af evt. åreknuder, kan resterende karsprængninger så behandles med klart mindre risiko for gendannelse. Det er derfor vigtigt at få åreknuderne behandlet før evt. behandling af karsprængninger, som behandles mest effektivt med Nd:YAG laser behandling.

Læs mere om behandling med Nd:YAG laser her >

Vores specilist