Ny, dokumenteret effektiv kræftmedicin rettet mod spredning af modermærkekræft tilbydes på Aros Privathospital
Ny, dokumenteret effektiv kræftmedicin rettet mod spredning af modermærkekræft tilbydes på Aros Privathospital til selvbetalere, fordi det endnu ikke er frigivet til behandling på offentlige sygehuse.
Uddrag fra Artiklen "Kræftpatienter har ulige adgang til livsvigtig medicin":
...Fire patienter bag sig
Og helt uden erfaring med at behandle kritisk syge kræftpatienter ved hjælp af nye potente kræftmidler, som endnu ikke er godkendt i Europa, er Aros ikke.
»I de seneste fem år har Aros behandlet fire patienter med nye lægemidler, som endnu ikke findes på det europæiske marked, men som er godkendt andetsteds,« siger Carsten Rytter og nævner, at han for fem år siden havde en 40-årig kvindelig patient med ovariecancer, der ikke kunne behandles med eksisterende behandlingstilbud herhjemme, men som efter at have set resultater ved brug af lægemidlet Avagobomab godt kunne tænke sig at blive behandlet med netop det stof. Da second opinion-udvalget også godt kunne se ideen, lykkedes det ham at få Sundhedsstyrelsens tilladelse til at behandle patienten. Samtidigt med at han tager hånd om patienten fra Herlev, har Carsten Rytter også igangsat et behandlingsforløb for en patient med hoved-hals-kræft — en læge, som primært var henvist til behandling på Odense Universitetshospital, hvor det hurtigt viste sig, at han ikke kunne tåle de eksisterende behandlingsmuligheder, der var baseret på forskellige slags kemoterapi. Der var ikke flere behandlingsmuligheder.
»Patienten henvendte sig med data fra årets store amerikanske kræftkongres ASCO, der dokumenterede, at man i USA effektivt har kunnet behandle hoved-hals-cancer med Keytruda,« siger han og uddyber, at studiet så så lovende ud, at han ikke var i tvivl om, at lægemidlet på sigt også vil blive godkendt til hovedhals- cancer i Europa. Han hæfter sig ved, at second opinion-udvalget vurderede, at denne kræftramte læge ville kunne få gavn af at blive behandlet med Keytruda. Hvor lang tid der vil gå, før Keytruda også er godkendt til den indikation, er uvist, siger han. Men han hæfter sig ved, at second opinion-udvalget vurderede, at den kræftramte læge ville kunne få gavn af at blive behandlet med Keytruda. Da Carsten Rytter ringede til den ansvarlige overlæge på kræftafdelingen på Odense Universitetshospital for at høre, om den — med second opinion-udvalgets godkendelse — ville behandle patienten med Keytruda, var svaret nej.
»Afdelingen vurderede, at behandlingen ikke var økonomisk overskuelig, selvom patienten er i god formog der ikke er andre behandlingsmuligheder. Så nu behandler jeg patienten her på Aros på ubestemt tid,« siger han. Carsten Rytter ser ikke de fire patientforløb som en begyndelse til noget stort, hvor en horde af patienter vælger at opgive deres behandling på de offentlige hospitaler til fordel for behandling til det private. Der er tale om helt specielle situationer, hvor det kan lade sig gøre, pointerer han, og det kræver herudover en stor økonomisk indsats.
»Mange patienter bliver snydt for den bedst mulige behandling, fordi der går urimelig lang ventetid fra, at et lægemiddel er blevet godkendt i USA, og til det både er markedsført i Europa og godkendt af KRIS. Og jo dyrere stoffet er, des længere tid går der somme tider,« siger Carsten Rytter. Han ved ikke, om det kan lade sig gøre for KRIS at speede processen op. »Jeg synes, vi kræftlæger skal have lov til at behandle med et stof, som tydeligvis har en effekt, fra ansøgning er sendt, og indtil KRIS har truffet afgørelse omkring, hvorvidt lægemidlet skal have sin gang på hospitalerne eller ej. For når vi som onkologer anbefaler et stof, så gør vi det ikke for sjov. Så gør vi det, fordi vi mener, det er til patientens bedste,« siger han.
Uddrag fra Artiklen "Kræftpatienter har ulige adgang til livsvigtig medicin" , kilde: Dagens Medicin, Okt. 15, af Sybille Hildebrandt
Tilbage til Artikler