Nedsat lugtesans

Op mod 10% af alle danskere har nedsat lugtesans og hyppigheden stiger med alderen. De mest almindelige symptomer er, at smagssansen er forringet (aroma) og at dufte som andre bemærker, ikke kan erkendes. De mest almindelige årsager til tab af lugtesansen er næse- og bihulebetændelse herunder kraftige forkølelser og influenza. Derudover har infektion med COVID-19 vist sig at påvirke lugt- og smagssans hos en stor andel af de smittede individer. Sjældnere årsager er hovedtraumer (hjernerystelser etc.), arvelighed og visse typer medicin. I sjældne tilfælde kan lugtesansen også påvirkes efter næse- og bihuleoperation.

Undersøgelse

Vi foretager en nøje kortlægning af dine symptomer samt mulige disponerende faktorer, herunder allergi. Øre-næse-halsundersøgelsen indebærer bl.a. en kikkertundersøgelse af næsehulerne, evt. suppleret med blodprøver, allergitests og en næse-bihulescanning. Der foretages en test af lugtesansen, baseret på et panel af forskellige dufte. På baggrund af dette udarbejder vi en behandlings- og genoptræningsplan

Behandling

Hvis der ved undersøgelsen påvises næse- bihulebetændelse, vil behandlingen primært sigte mod dette. Træning af lugtesansen vil også kunne afhjælpe. Oplever du nedsat lugtesans eller smagssans efter COVID-19, anbefaler vi træning af lugtesansen. Vi kan instruere dig i hvordan: dette omfatter bl.a. træning med forskellige dufte (mindst 4), og gerne æteriske olier (citron, rose, nellike, eukalyptus). Man skal gerne træne dagligt (1-2 gange) og skifte duftstoffer efter nogle mdr..

Samme speciallæge under hele forløbet: Udredning, behandling og opfølgning foregår hos den samme speciallæge. Vi sørger for, at du får den bedste behandling i trygge rammer.