Nedgroet tånegl
En nedgroet negl opstår typisk på tæerne, og det er især storetåen, der ofte bliver ramt. En nedgroet negl betyder, at neglens hjørner eller kanter presser sig ind i det bløde væv på tåen. Dette kan føre til dannelse af hård hud, ligtorne og i værste tilfælde sår, som kan resultere i ømhed, smerter og eventuelle infektioner. Tilstanden kan være meget ubehagelig og minder om neglebetændelse, som typisk opstår på fingerneglene.
Neglene er fra naturens side let buede fra side til side og flade i midten. Neglepladen består af hornstof, som dannes fra neglelejet under neglen. Dette hornstof er fleksibelt, hvilket betyder, at neglepladens form og tykkelse kan ændre sig afhængigt af de ydre påvirkninger, den udsættes for. Disse ændringer kan føre til, at neglen gror ned i huden.
Der er flere symptomer på nedgroede negle. Nogle mennesker oplever stærke smerter omkring neglen, mens andre knap nok mærker noget. Typiske symptomer inkluderer:
- Smerter, når tåen udsættes for pres, f.eks. fra snævert eller spidst fodtøj, eller hvis noget rammer foden.
- Hævelse omkring tåneglen.
- Betændelse i huden omkring neglen.
- Hud, der vokser hen over den berørte negl.
- Blødninger.
- Pus af gullig eller hvid farve fra det berørte område.
Hvis problemet ikke behandles, kan neglen vokse dybere ind i huden, hvilket kan forårsage kraftige smerter, hævelse og rødme. Området omkring neglen kan begynde at bløde og vise tegn på infektion, som pus og farveændringer i huden.
Ofte kan tilstanden forbedres med bøjlebehandling og andre metoder hos en fodterapeut. Hvis betændelsen fortsætter eller gentager sig hyppigt, kan en operation være nødvendig.
Operation
Operationen udføres under lokalbedøvelse. Det er en såkaldt kileoperation, hvor der fjernes en kile på 3-4 mm af neglen og det negledannende væv samt den tilstødende betændte del af neglefalsen på den berørte side. Hvis begge sider af neglen er betændte, udføres kileoperation på begge sider.
Hvis betændelsen har undermineret neglen, kan det være nødvendigt at fjerne hele neglen og udføre kileoperationen 1-2 måneder senere, når tåen er helet. Såret syes med nylontråd, og der lægges en forbinding på tåen.
Tilbagevendende betændelse kan forekomme, især hvis neglen klippes for kort eller hvis der bruges for snævert fodtøj. Der kan dannes et "neglehorn" ved siden af neglen, hvis celler begynder at producere neglevæv.
Efter operationen
Efter operationen dækkes tåen med en stram sugende forbinding, som skal blive på i 1-2 dage. Hvis forbindingen bliver gennemvædet eller våd, bør den skiftes. I den første tid efter operationen kan området være hævet, spændt og ømt. Hold foden i ro og hævet, helst over hjertehøjde, de første 2-3 dage. Derefter bør du gradvist sænke den i længere perioder adgangen, afhængigt af smerte og hævelse. Efter 1-2 dage skal forbindingen fjernes, gerne i forbindelse med et kort fodbad i mild sæbe (f.eks. intimsæbe) eller mild saltvand (1 spsk. køkkensalt til 1 liter vand) i 5-10 minutter. Lad tåen lufttørre og læg derefter en ren forbinding på. Sting fjernes hos egen læge efter 10-12 dage.