Knude i brystet (Brystkræft?)

Brystkræft er med rette en frygtet sygdom, men heldigvis kan hurtig, korrekt undersøgelse og behandling helbrede de fleste. Den hyppigste årsag til, at man henvender sig til brystspecialist, er et tilfældigt fund af en knude i brystet.
Andre, mindre kendte symptomer på brystkræft, som man bør være opmærksom på, er rødme eller eczem på brystvorten, sekret fra brystvorten, indtrækning i brystvorten, sår eller betændelse i brystet, smerter i brystet eller følelig lymfeknude i armhulen.

Selvom det er de færreste bekendt, kan også mænd udvikle brystkræft.

Uanset hvad, der vækker ens mistanke om brystkræft, vil man altid føle et stort behov for at få mistanken be- eller afkræftet hurtigst muligt. Det kan vi hjælpe med på AROS Privathospital. En korrekt udredning og behandling kræver et samarbejde mellem flere speciallæger, men på AROS Privathospital, er det mig, Nidal Al-Suliman, der er patientens læge og kontaktperson hele vejen igennem såvel udredning som kirurgisk behandling. Opfølgende fysioterapi og evt. opstart af evt. opfølgende onkologisk behandling kan også ske på AROS Privathospital ved hhv. hospitalets Fysioterapeutiske og Onkologiske Klinik.

Udredningsplan og diagnose

Hovedhjørnestenen i en korrekt udredning for brystkræft er "Triple-testen”, som består af klinisk undersøgelse, billeddiagnostik og nåleprøve.

KLINISK UNDERSØGELSE
Første led i udredningen foretages af mig som speciallæge i brystkirurgi på Aros Privathospital. Sammen med patienten lægger jeg så ved behov en plan for de andre to dele af udredningen.

BILLEDDIAGNISTIK
Foretages af brystspecialistuddannet røntgenlæge på Speciallægernes Hus. Alle kvinder får foretaget mammografi og ultralydsundersøgelse, undtagen meget unge kvinder, gravide og ammende kvinder. Disse patienter får kun foretaget ultralydsundersøgelser.
Der er garanti for at mine patienter får udført de billeddiagnostiske undersøgelser inden for 3 dage efter at patienten er blevet undersøgt af mig.

NÅLEPRØVER (NÅLEBIOPSI)
Hvis man finder "noget" i brystet, tager man nåleprøver, enten celleprøve med en finnål (FNA) eller vævsprøve med lidt tykkere nål i lokal bedøvelse (Tru-cut biopsi). Prøven bliver som regel taget ultralydsvejledt af røntgenlægen samme dag som den billeddiagnostiske undersøgelse bliver lavet. Prøven bliver bagefter undersøgt af brystspecialistuddannet patolog, som regel samme dag eller senest dagen efter.

EXCISIONSBIOPSI
Opnår vi ikke en sikker diagnose ved Triple-testen, kan det i samråd med patienten blive nødvendigt for mig at fjerne hele forandringen kirurgisk og sende den til undersøgelse hos patologen. Forandringen fjernes i så fald lige som ved godartet knude ved en meget begrænset operation. Hvis forandringen ikke er følelig, skal den markeres enten med en nål eller med blæk af røntgenlægen inden operationen.

Behandling

Behandling er afhængig af diagnosen, som principielt kan være at forandringen i brystet er:

  • Godartet
  • Forstadiet til brystkræft eller
  • Brystkræft

Læs mere om de forskellige brystknudebehandlinger her >