Behandling af akne og aknear - der er ingen standard behandlinger

Acne Vulgaris, også kaldet akne, bumser eller uren hud, er et hyppigt og helt almindeligt problem blandt unge.

Akne anses for at være en ”teenager-sygdom”, fordi den opstår i teenager alderen, og op imod 90 % af alle unge vil på et tidspunkt få akne i større eller mindre grad. Drenge er dog hyppigere og sværere angrebet end piger. I virkeligheden er det rigtigere at betragte akne som en kronisk sygdom, som ved en ihærdig, langvarig indsats kan bringes under kontrol, og som heldigvis i de fleste tilfælde, men ikke altid, brænder ud i voksenalderen. Sygdommen kan altså forsætte op i voksenalderen, og personer med en naturlig højere talgproduktion kan helt op i 40 års alderen fortsat være plaget af akne.

Svær akne kan efterlade livsvarige skader i huden, såkaldte aknear. Jo sværere udbrud og jo længere varende aknesygdom, jo mere større aknear efterlades i huden. Når man begynder at udvikle akne, kan man ikke vide hvor svær eller langvarig sygdommen vil blive. Derfor er det meget vigtigt at dæmpe sygdomsudbruddene så effektivt som nødvendigt for at forebygge arudviklingen, inden det er for sent. Har man fået aknear, kan vi nok behandle dem, så de bliver mindre synlige, men huden kan aldrig normaliseres helt.

Både genetiske og hormonelle faktorer har betydning for udviklingen af akne. Blandt hormonerne spiller androgenerne (de mandlige kønshormoner) den største rolle. De stimulerer talgkirtlerne til øget vækst og talgproduktion. Genetiske faktorer er bestemmende for størrelsen samt aktiviteten af talgkirtler, hvilket formentlig er grunden til, at der er en høj familiær disposition for udvikling af akne - man kan med andre ord være arveligt disponeret for akne.

Udviklingsfaserne for akne

Karakteristisk for akne er, at der udover øget talgproduktion og en nedsat afstødning af ”døde” hudceller, også forekommer forskellige ”læsioner”. Åbne og lukkede komedoner (hudorme) er det primære akne element, og det er de lukkede komedoner, der disponerer til udvikling af inflammerede (betændte) akne-elementer, som papler, pustler, evt. cyster og ultimativt: aknear.

Akne udspiller sig primært i de pilosebaceøse follikler, som er kombinerede talgkirtler og hårrødder med et lille hårstrå, men stor talgkirtel. Hvis disse follikler tilstoppes af ”døde” hudceller øges mængden af bakterierne propionibacterium acnes, hvilket forårsager rødme, irritation og betændelse. Disse bakterier spiller således en vigtig rolle i udviklingen og graden af akne.

Aknesygdommen forstås bedst som et uheldigt samspil af fire faktorer:

  1. En kraftig øget talgproduktion - den grundlæggende sygdomsmekanisme
  2. Ophobning af afstødte, døde hudceller i talgkirtlernes udførselsgange. Kombinationen af mere talg og flere døde hudceller tilstopper udførselsgangene
  3. Fremvækst af bakterien propionibacterium acnes i de tilstoppede udførselsgange
  4. Betændelse i talgkirtlerne under de tilstoppede udførselsgange


Får akne lov til at udvikle sig frit uden relevant behandling, kan sygdommen resultere i en stiv, aknearret hud, hvilket kan skæmme udseendet for resten af livet, også selv om vi kan gøre arrene mindre synlige. 

Akne har ingen indflydelse på den almene fysiske helbredstilstand, men de fleste med akne, både unge og voksne, er mere eller mindre psykisk påvirket af tilstanden, som til tider kan udvikle sig til et socialt problem, især for unge mennesker.

Behandling af aktiv akne

Behandlingen af akne afhænger af sværhedsgraden og bør indsættes så tidligt som muligt, og så intensivt, at man hurtigt opnår bedring og minimerer risikoen for langtidsfølger i form af de skæmmende aknear. Et vigtigt delmål i vores aknebehandling er at undgå anvendelse af de stærkere former for medicinsk behandling for at undgå de eventuelle bivirkninger deraf.  For at opnå dette er det igen yderst vigtigt at påbegynde de milde, symptomdæmpende og -forværringsforebyggende behandlinger så tidligt som muligt.

I behandlingen drejer det sig om at sætte ind mod alle de udløsende faktorer, som er i spil i den enkelte patients tilfælde. Grundlæggende skal talgproduktionen reduceres, og de tilstoppede talgkirtler genåbnes. Opstår der betydelig betændelse, skal denne evt. bekæmpes medicinsk.

Vigtigst er at forstå at akne som udgangspunkt skal behandles som en kronisk sygdom, hvis aktivitet skal holdes nede, dvs. man skal være indstillet på, at en vigtig del af behandlingen er vedholdenhed i den nødvendige daglige hud- og ansigtspleje. Vores hudterapeut har stor ekspertise og mange års erfaring og kan planlægge og vejlede dig omkring den optimale medicinsk kosmetiske behandling af akne og den bedste pleje af din hud. Principielt søger vi som nævnt at undgå antibiotika og andre medicinske behandlinger med et regulært potentiale for bivirkninger. Men i svære tilfælde af akut akne vil vi supplere behandlingen med receptpligtig medicin.

Behandling af ar fremprovokeret af akne

Når den aktive akne er under kontrol, kan man forbedre de aknear og ujævne pigmenteringer i huden, som sygdommen kan efterlade. Det gøres mest effektivt med fraktionerede CO2-laserbehandlinger kombineret med vores hudterapeuts medicinsk kosmetiske behandlinger.

På AROS har vi ingen ”standard-behandlinger”. Vi sætter en ære i at kunne levere den helt rigtige behandling af højeste kvalitet og laveste bivirkningsrisiko inden for det bedste kosmetiske, speciallægefunderede behandlingsrepertoire.

For at sikre dig den bedste og mest alsidige rådgivning og behandling inden for enhver form for dokumenteret kosmetisk hud- og laserbehandling består vores klinik af et team af meget erfarne behandlere, læger, lasersygeplejersker og hudterapeut, specialiserede på hver deres behandlingsfelt. Vores brede viden og store kompetence gør det muligt individuelt at tilpasse hver eneste behandling til den enkelte patients behov og ønsker. Det betyder, at du ved den første konsultation får afdækket de relevante behandlingsmuligheder i forhold til din aknesygdoms karakter og grad. Sammen med dig vælges en behandlingsplan, som kan inkludere behandlinger hos flere af vores specialister.

Hud- & Laserklinikken råder over det nyeste og bedste laserudstyr, samt de mest professionelle og effektive cosmeceutiske behandlingsprodukter. Vi er et team, som konstant opdaterer vores viden inden for vores områder.

AROS Privathospital har ikke overenskomst med den offentlige sygesikring, hvorfor vi ikke modtager henvisninger direkte fra egen læge.