Eksem og allergi

Eksem -  Speciallægepraksis i hudsygdomme AROS Privathospital

Håndeksem og kontakteksem skyldes en irritativ eller allergisk påvirkning af huden. En sådan påvirkning kan være arbejdsbetinget. En grundig sygehistorie suppleret med allergitest vil kunne påvise årsagerne. Blandt allergenerne ses nikkel, gummi, parfume og konserveringsmidler, herunder parabener. Tidlig påvisning af årsager er vigtig for at undgå, at eksemet bliver kronisk.

Børneeksem, astmaeksem og atopisk dermatit er forskellige navne for den samme hudsygdom. Karakteristisk er tilbagevendende kløe, eksem og tør hud. Hos omkring halvdelen ses andre atopiske sygdomme som høfeber og astma. I spædbarnsalderen ses eksemet i ansigt, på kroppen og på strækkesider af arme og ben. Mens eksem i bøjefurer er typisk senere i barnealderen. Læs mere om børneeksem her >

Skæleksem eller seboroisk eksem optræder i områder med mange talgkirtler som hårbund, næsefløje, øjenbryn og øregange. I hårbunden ses skældannelse, mens der i de andre hudområder er rødme og fedtede skæl. En normalt forekommende hudsvamp er en forværrende faktor. Derfor anvendes svampemidler i behandlingen af skæleksem.   Husk foto!

Mønteksem eller nummulat eksem viser sig med stærkt kløende møntstore eksemområder, især på arme og ben. Den egentlige årsag kendes ikke, men hos mange spiller udtørring af huden en vigtig rolle. Behandlingen omfatter fede fugtighedscremer og kortvarig brug af potente cremer med binyrebarkhormon.

Kløe forekommer ved mange hudlidelser som eksem og nældefeber, men kan også ses ved sygdomme i lever, nyrer og blodet. Behandlingen af kløe forudsætter derfor en påvisning af årsagen. Læs mere her >