Rosacea, rhinophyma & perioral dermatitis

Roscea, rhinophyma, perioral dermatitis - Speciallægepraksis i hudsygdomme AROS Privathospital

Rosacea
Rosacea viser sig typisk hos midaldrende med rødme, teleangiektasier (karsprængninger), og betændte knopper i ansigtet. Rødmen kan forværres sollys, varme, alkohol og psykisk belastning. Hos mænd kan der tillige udvikles en en puklet forstørrelse af næsen (rhinophyma). Almindelig rocacea kan behandles med forskellige cremer og tabletter, mens rhinophyma og teleangiektasier er velegnet til elektrokirurgi og laser.

Rhinophyma
Rhinophyma(kartoffelnæse) udvikles hyppigst hos mænd og er oftest et led i hudsygdommen rosacea. Rhinophyma ses, når der sker en forstørelse, en øget vækst af talgkirtlerne på næsen, således at der fremkommer en puklet, svampeagtig blårød forstørrelse af næsen. Rhinophyma er skæmmende for udseendet og kan resultere i en nedsat livskvalitet. Ligeledes kan omgivelserne fejlagtigt antage, at rhinophyma skyldes et stort alkoholforbrug (portvinsnæse). 

Perioral dermatitis
Peroral dermatitis (skællende udslet) er en rosacealignende hudsygdom hos yngre kvinder med let skællende småknopper omkring munden. Det er karakteristisk, at huden omkring læber er normal. Lokalbehandling med binyrebarkhormon forværrer tilstanden. Derfor er det vigtigt, at sygdommen ikke forveksles med eksem.