Behandling af åreforkalkning

Behandling af åreforklakning på AROS

"Vindueskiggersyge" (Claudicatio intermittens), Åreforkalkning i pulsårerne til benene.
Vindueskiggersyge eller claudicatio intermittens der er den latinske betegnelse skyldes forsnævring eller stop i en eller flere af pulsårerne (arterier) der leder blodet til benets muskler. Forandringerne i pulsårerne kaldes åreforkalkning eller arteriosklerose. Resultatet af denne åreforkalkning er at der kommer for lidt blod og dermed ilt til musklerne når de bruges. Der kommer derfor efter en hvis belastning en krampelignende smerte. Jo hårdere hver enkelt muskel skal arbejde (for eksempel ved hurtig gang eller op ad bakke) jo hurtigere kommer symptomerne. Det er karakteristisk at smerterne forsvinder efter nogle få minutter - deraf betegnelsen intermittens.

Hvad kan man selv gøre?

Rygning: Det er særdeles vigtigt at lægge tobakken på hylden, dels har det en øjeblikkelig virkning på symptomerne og dels udvikles komplikationer til åreforkalkning mere end 10 gange hyppigere hos rygere.

Mad & drikke: Forsøg at smide evt. overvægt, musklerne får mindre at bære på og symptomerne vil derfor aftage. Få kolesterol og blodfedt kontrolleret og reguleret. Tal med din læge om det.

Motion: Det er vigtigt at træne mindst ½ time hver dag. Træning øger dannelsen af små omkørsler for blodet og mindsker dermed generne.

Fodpleje: Eftersom blodforsyningen til benene ikke er helt så god som den burde være, kan der være problemer med af få sår opstået på foden eller tæerne til at hele. Man bør derfor regelmæssigt søge en autoriseret fodterapeut og sørge for at fodtøjet ikke trykker eller skarver.

Hos langt de fleste med claudicatio intermittens der følger de ovenstående råd, vil symptomerne gradvist aftage. Som tiden går, specielt hvis man træner flittigt, vil der gå længere og længere inden smerterne kommer.

Findes der medicin der hjælper?

For at mindske risikoen for tilstopning af de forkalkede pulsårer(arterier) både i benene men også i hjerte og hjerne bør man behandles med hjertemagnyl eller tilsvarende. Denne medicin gør blodpladerne mindre tilbøjelige til at klistre sammen og dermed danne blodpropper. Deres læge kan starte behandlingen og det er samtidig en god ide at få undersøgt om man skulle lide af forhøjet blodtryk ligesom kolesteroltallet bør nedsættes. Deres praktiserende læge vil ordinere passende medicin herfor. Der findes ingen effektiv specifik medicin mod symptomerne.

Skal jeg opereres?

Det afhænger af hvor svære symptomerne er og hvor meget bedre De ville have det hvis generne ikke var til stede. Undersøgelser kan vise om der f.eks. er tale om en kort forsnævring eller blokering af en pulsåre (arterie), som kan behandles med ballonudvidelse (PTA). Denne behandling foregår i lokalbedøvelse under røntgengennemlysning. Hvis forandringerne er mere udtalte kan en omkørselsoperation (bypass) overvejes. I denne situation kan en blodåre fra benet eller en kunststofprotese anvendes som omkørsel for at føre blodet forbi det forsnævrede eller tilstoppede område.

Kan jeg risikere at miste benet?

Det er meget usandsynligt - kun ¼ af patienter med vindueskiggersyge (claudicatio intermittens) for forværring af symptomerne og af disse vil lagt hovedparten kunne hjælpes med enten ballonbehandling (PTA) eller operation. Meget få patienter med claudicatio ender med amputation.