Behandling af åreknuder (varicer)

Åreknuder opstår når der er en fejl i de ensretterventiler der normalt findes i venerne.

Hvad er åreknuder (varicer)?
Blodårerne (venerne) leder blodet tilbage til hjertet. De er ofte synlige som f.eks. på håndryggen. Når venerne bliver hævede slyngede og knudrede kaldes de åreknuder. De skal ikke forveksles med overfladiske "karsprængninger" (telangiectasier) man ofte har i huden.

Åreknuder opstår lidt hyppigere hos kvinder, og graviditeter kan forværre disse. Ofte ses en arvelig tendens til at udvikle åreknuder.

VÆRD AT VIDE

Hvad forårsager åreknuder?

Åreknuder opstår når der er en fejl i de ensretterventiler (veneklapper) der normalt findes i venerne. Disse vener fører normalt blodet tilbage til hjertet. Hvis ventilen lækker, vil blodet når man står op, løbe baglæns den gale vej og dermed vil trykket stige inde i blodåren. Venen bliver udspilet, snoet og evt. knudret.

Hvem får åreknuder?

Varicer er mere almindelige hos kvinder og er ofte arvelige. De kan opstå under graviditet og forværres ved overvægt.

Hvilke gener medfører åreknuder?
Varicer er meget almindelige og forårsager oftest ingen problemer. Der kan være tyngdefornemmelse, smerter eller ubehag i underben og ankler. Symptomerne optræder især sidst på dagen og efter lang tid i stående stilling. Det samme gælder hævelse af underben og ankler. Ofte er generne overvejende kosmetiske. Med tiden kan huden på underbenene blive tør og skrøbelig og få en grumset gulbrun farve.

Hvordan generer åreknuder

Udtalte åreknuder kan skade huden over ankelen og forårsage kløe, væskeophobning og misfarvning (eksem). Hudforandringerne kan ubehandlet udvikle sig til sår. Mindre alvorlige gener er tyngde- og træthedsfornemmelse, kramper, uro og smerter i ben og åreknuder. Hertil kommer kosmetiske gener. Hvis åreknuden i et område bliver rød, hævet og øm taler man om overfladisk årebetændelse (flebitis). Overfladisk årebetændelse er ubehageligt og smertefuldt, men tilstanden er ikke farlig.  Endelig ses der ofte i relation til åreknuder ledsagende åresprængninger i huden også kaldet karsprængninger. Ligesom åreknuder kan disse virke skæmmende og behandling bør rette sig såvel mod karsprængningerne som de større åreknuder - se Kosmetisk hud og laserklinik

 

 

Hvilke undersøgelser er nødvendige?

Oftest er det tilstrækkeligt med en almindelig helbredsundersøgelse hos en specialist, der samtidig foretager en ultralydsundersøgelse.

 

Hvordan behandles åreknuder?

Det er en individual beslutning om hvornår og hvordan åreknuder behandles. Der er adskillige metoder til behandling (se nedenfor). En mulighed er skumbehandling. Ved denne metode sprøjtes en lille mængde vævsirriterende alkoholbaseret skum ind i åreknudeåren, der herefter skrumper ind til en arvævsstreng.

I nogle tilfælde af åreknuder kan egentlig åben operation være nødvendig, hvor åreknuderne fjernes gennem små snit.

Åreknudebehandling er idag enkel, med lav risiko og hurtig rekonvalescens. Derfor kan åreknuder behandles i et tidligt stadium, hvor de kun giver få eller kosmetiske gener. Det er dermed også muligt at forebygge eventuelle kroniske hudskader. 

Operation

I nogle situationer vil operation med kirurgisk fjernelse af åreknuderne være bedst. Specialisten vurderer dette i hvert enkelt tilfælde, men eksempelvis vil meget store åreknuder typisk respondere bedst på operativ fjernelse. Det vil ofte være nødvendigt at fjerne de utætte veneklapper(ensretterventiler) og tilløb I lyskefuren. Venen på låret fjernes sædvanligvis også. Lejlighedsvis er det nødvendigt at bortoperere vener med utætte klapper i knæhasen eller på underbenet.

 

Hvordan er resultaterne efter behandling?

Hos langt de fleste er behandlingsresultatet fuldt tilfredsstillende, men det er ikke altid muligt at fjerne alle synlige åreknuder. Der kan forekomme misfarvninger af huden efter injektionsbehandling og ardannelse efter operation. I sjældne tilfælde kan der optræde betændelse i operationssår eller påvirkning af følenerver i de aktuelle områder. Nye åreknuder kan udvikles efter en tid hvorfor genbehandling i nogle tilfælde kan overvejes. Omkring 25% af patienter som er åreknudebehandlet vil være i risiko for tilbagefald af åreknuder senere i livet.

Hvad kan man selv gøre?

Det anbefales som udgangspunkt alle åreknudepatienter at benytte støttestrømper i mellemste grad (klasse 2). Disse yder et støttetryk på omtrent 20-30 mmHg, hvilket hjælper tilbagetransporten af blod i venerne og reducerer venetrykket. Samtidig mindskes risikoen også for yderligere forværring af åreknuderne og følgerne heraf. Det hjælper også at gå meget, fordi benmusklerne, når de bruges, pumper blodet tilbage til hjertet (vene-muskelpumpen). Derfor er det også vigtigt at gå meget efter en operation. Hvis huden klør eller viser tegn til at være tør eller misfarvet er det vigtigt at bruge fugtighedscreme. Det vil også hjælpe på symptomerne at mindske evt. overvægt.