Øjenlågsoperation kan afhjælpe tunge, posede og rynkede øjenlåg

Hvornår hjælper en øjenlågsoperation?
Æstetiske øjenlågsoperationer kan afhjælpe problemer med tunge, posede og rynkede øjenlåg, som kan få dig til at se langt ældre og mere træt ud, end du føler dig. Årsagerne til øjenlågsforandringer er, foruden arvelige faktorer, miljøpåvirkninger som bl.a. rygning, alkohol og sol.

En eller flere af følgende karakteristika indicerer, at du har et problem, som kan afhjælpes med øjenlågsoperation.

  • Overskydende hud på øvre øjenlåg, der hænger ud over den naturlige omslagsfold eller ligefrem helt ned på øjenvipperne og hæmmer udsynet

  • Et tykt, opsvulmet udseende af de øvre øjenlåg

  • Hængende øvre øjenlåg med lavtstående øvre øjenvipper, evt. blot på det ene øje

  • Overskydende hud med mange fine rynker eller ligefrem folder på nedre øjenlåg

  • Poser på nedre øjenlåg, fx mørkfarvede

  • Hængende nedre øjenlåg, således at man kan se det hvide under pupillen, og øjnene evt. drypper

Se også om Xanthelamata her

Øvre øjenlågsløft eller pandeløft?

Hvordan kan man vide, at det er en øvre øjenlågsoperation, man skal have lavet, og ikke et pandeløft?
Det er vigtigt at afgøre, om det er en øjenlågsoperation eller et pandeløft, der er behov for. Det kan nemlig også være pandehuden, der er sunket så langt ned, at der tilsyneladende er et hudoverskud på de øvre øjenlåg. Dette falske overskud vil forsvinde, hvis man får foretaget et pandeløft i stedet for en øjenlågsoperation. Hvad der er det rigtige for den enkelte patient, kan kun afgøres ved en klinisk undersøgelse. Somme tider er det en kombination af et pandeløft og et mindre øjenlågsløft, som er den fysiologisk optimale løsning. Selv om det sædvanligvis er hudoverskuddet, der er det dominerende, er der to andre vigtige faktorer, som kirurgen skal huske at vurdere: fedtpuder og slaphed af øvre øjenlågs løftemuskel. Det er ret almindeligt, at frembulende fedtpuder, både bag det øvre såvel som det nedre øjenlåg, bidrager til det trætte udseende og skjuler øjenpartiet, og det er en forholdsvis enkel opgave at reducere dem, når man alligevel har åbnet huden over dem. Det vigtigste er at få øje på dem inden man udfører en øjenlågsoperation. Slaphed af øvre øjenlågs løftemuskel er en sjældnere komponent, men endnu mere overset patient og læge end fedtpuderne – og den bidrager allermest til et søvnigt udseende, fordi den betyder, at man hele tiden går rundt med kun halvåbne øjne. Opstramning af øjenlågsmusklen har derfor utrolig stor betydning for dem, der har behovet, men det er til gengæld også den mest delikate del af en øvre øjenlågsoperation og en absolut specialistopgave.

Nedre øjenlågsløft eller et mellemansigtsløft

Hvordan kan man vide om man skal have lavet et nedre øjenlågsløft eller et mellemansigtsløft?
Alle med poser under øjnene kan have glæde af et nedre øjenlågsløft og for yngre patienter er det yderst sjældent indiceret at gøre mere. Men hvis du er en af dem, som med alderen samtidigt får meget dybe furer på overgangen mellem kinder og mund, giver et mellemansigtsløft en meget bedre ”helhedsløsning” på problemerne. I disse tilfælde er bulerne på de nedre øjenlåg nemlig kun relative i forhold til den hulhed nedenfor øjenlågsbulerne, som de sunkne kindpuder har efterladt. Ved mellemansigtsløftet flyttes kindpuderne tilbage op over kindbenene og udfylder hulheden under øjenlågsbulerne, som derved ”forsvinder”.

Operation eller CO2-laseropstramning?

Har du kun milde grader af hudoverskud og dine øjenlåg mest er præget af mange fine rynker, kan CO2-laserbehandling væer et godt alternativ til en operation. Fordelen ved CO2-laserbehandling, især på de nedre øjenlåg, er at CO2-laserbehandlingen opstrammer og styrker din øjenlågshud som helhed og hverken giver blå mærker eller ar.

Se nærmere om CO2-laserbehandling her >

Forsvinder "kragefødder" ved en øjenlågsoperation?

Kragefødder" på siderne af øjnene kan kun fjernes ved en øjenlågsoperation, hvis man tillader at arrene fortsætter ud over knoglekanten i en af kragefødderne. Sådanne ar bliver dog som regel meget diskrete efter et halvt års tid. Kirurgisk er den optimale løsning på tunge kragefødder et pandeløft. Alternativt kan også overvejes CO2-laser, og er det alene overdreven smilerynker, der er problemet, er Botox-injektion nok den rigtige løsning. Se mere under disse behandlinger.

Har du for meget fylde eller hulheder omkring øjnene?

Et frisk udseende i øjenregionen afhænger også af om øjnene er omgivet af den rette fylde. For meget fylde ”drukner” øjnene, for lidt fylde giver et træt, udsultet udseende.

Ved en øjenlågskonsultation er det derfor meget vigtigt også at forholde sig til fylden omkring øjnene. For meget fylde kan nemlig reduceres ved reduktion overflødige fedtpuder inde bag øjenlågene. For lidt fylde kan kompenseres med fedtpudeflytning eller fedttransplantation eller med filler.


Gør en øjenlågsoperation ondt?

Indgrebet foretages næsten altid i lokalbedøvelse. Smertegrænsen er forskellig fra person til person, og nogle mennesker vil opleve bedøvelsen som et kort ubehag. Hvis man ønsker det, får man et afslappende middel som tablet eller i en blodåre, så man ikke oplever bedøvelsen som ubehagelig.

Hvordan udføres en øjenlågsoperation?

Ved omhyggelig optegning placeres operationssnittene symmetrisk og præcist i de naturlige hudfolder over og under øjenvipperne, således at arrene bliver så lidt synlige som muligt efter operationen. Ønsker man samtidig reduktion af kragefødderne ved siden af øjnene føres snittene videre ud over knoglekanten. Er der meget hudoverskud på de nedre øjenlåg, er det også nødvendigt at forlænge snittet længere ud end de nedre øjenvipper.

Ved en øjenlågsoperation fjernes først og fremmest den overskydende hud, og der medtages altid en strimmel af ringmusklen, som ligger lige under øjenlågshuden. Hvis der er frembuling af fedtpuderne beliggende bag ved øjenlågene, kan disse trimmes ned samtidigt. Fra øvre øjenlåg fjernes så meget hud, at øjet lige akkurat kan lukkes helt. På nedre øjenlåg er det en klassisk fejl at være for "grådig". Det resulterer i "hundeøjne" pga. nedtrækning af de nedre øjenlåg, hvilket ikke ser charmerende ud. For yderligere at forebygge denne komplikation, tilbyder vi at lave enten en opstramning af selve ledbåndet i det nedre øjenlåg eller som minimum en muskelophængning af det nedre øjenlåg.

Er der forskel på en øjenoperation af øvre og nedre øjenlåg?

På øvre øjenlåg er det oftest hudoverskuddet, der er dominerende, men har du tendens til "søvnige øjne" med en meget smal øjenlågsspalte, evt. kun på det ene øje, kan det skyldes slaphed af øjenlågsløftemusklen. Dette kan bedres markant ved en opstramning af løftemusklens tilhæftning på øjenlåget.

På nedre øjenlåg er overskuddet af hud og muskulatur langt mindre, Til gengæld udgør fedtpuder ofte en stor del af problemet på de nedre øjenlåg. Hos yngre kan man tit med fordel nøjes med en fedtpudefjernelse og supplerende CO2-laserbehandling. I så fald kan snittet evt. lægges på indersiden af det nedre øjenlåg, så man helt undgår ar i huden. Har man tendens til hængende nedre øjenlågsrand ("hundeøjne") bør man supplere et nedre øjenlågsløft med en opstramning af ledbåndet i øjenlågsranden. Hvis man både har poser under øjnene, og den underliggende kindpude er skredet meget nedad med dybe folder på overgangen imellem kinder og mundregion til følge, skal man overveje om det snarere er et regulært mellemansigtsløft fremfor en øjenlågsoperation, man bør vælge.

Hvornår kan man se resultatet?

En øjenlågsoperation frisker i høj grad ens udseende op. Det vil De erfare, når hævelsen og misfarvningen er på retur efter et par uger.

Får man synlige ar?

Hudsnittene lukkes med en meget fin nylonsutur, som kan fjernesved  blot at foretage et træk i den ene ende allerede efter 4-5 dage. Arrene kan forblive lyserøde i 6-12 måneder, men de vil til sidst blive tynde, hvide og i praksis usynlige, også fordi de er placeret i naturlige hudfolder.