Øvre øjenlågsoperationer kan afhjælpe tunge, posede og rynkede øjenlåg

Forbedring af de øvre øjenlåg er en af de almindeligste kosmetiske operationer – og hvis det drejer sig om det sædvanlige hudoverskud er det en af de mest enkle operationer med en meget god risikoprofil. Derfor behøver tærsklen for reduktion af hudoverskud ikke at være særlig høj, idet operationen sagtens kan udføres flere gange i livet.

Det vigtigste før en øvre øjenlågsoperation er at få stillet den rigtige diagnose. Der er nemlig en tendens til bare at betragte problemer med øvre øjenlåg som hudoverskud, og så enkelt er det ikke altid. Derfor er det vigtigt at kirurgen er klædt på til at kunne vurdere, om der er problemer med fedtfylden i øjenlågene, og om der er problemer med at løfte selve øjenlåget – eller om problemet snarere skyldes lavt stående øjenbryn end hudoverskud på øjenlågene.

FAKTA

Operationstid
Operationstid

30-60 min.

Forberedelse
Forberedelse

Ingen

Bedøvelse
Bedøvelse

Lokal evt. fuld

Indlæggelsestid
Indlæggelsestid

Ambulant

Restitutionstid
Restitutionstid

1,5-3 uger

Behandler
Behandler

Erfarne speciallæger i plastikkirurgi

VÆRD AT VIDE

Hvem kan have glæde af en øvre øjenlågsoperation?

Æstetiske øjenlågsoperationer kan afhjælpe problemer med tunge, posede og rynkede øjenlåg, som kan få dig til at se langt ældre og mere træt ud, end du føler dig. Det mest almindelige problem er for meget øjenlågshud, hvilket giver anledning til hudrynker og efterhånden udsletning af globelinjerne. Men da det ikke altid er så simpelt, er det meget vigtigt at opsøge en erfaren plastikkirurg, der kan stille den korrekte diagnose inden operationstype besluttes, eftersom den forkerte operation kan give et meget skuffende resultat. 

En eller flere af følgende karakteristika indicerer, at du har et problem, som kan afhjælpes med en kosmetisk øjenlågsoperation.

  • Rynket, overskydende hud på øvre øjenlåg, så huden hænger ud over den naturlige omslagsfold, der efterhånden forsvinder, så huden til sidst ligefrem hviler helt ned på øjenvipperne og hæmmer udsynet. Kan også give anledning til eksem.
  • Et frembulende, oppustet udseende af de øvre øjenlåg
  • ’hule, skeletagtige øvre øjenlåg
  • Hængende, ”søvnige” øvre øjenlåg, der mindre eller mere skjuler pupillerne, evt. blot på det ene øje, typisk værre om aftenen

Har jeg hudoverskud eller har jeg svært ved at løfte mine øvre øjenlåg?

Det er vores erfaring af selv øjenlæger og plastikkirurger har svært ved at skelne imellem de to problemstillinger. Men det er absolut vigtigt for et godt resultat at din kirurg er i stand til at sondre. Ved det mest almindelige problem: hudoverskud, skal den overskydende hud blot fjernes, evt. samtidig med reduktion af de underliggende fedtpuder, hvis man også har frembulende øjenlåg. Hvis problemet er at øjenlågene i sig selv hænger, så de mere eller mindre skjuler pupillerne, er det derimod øjenlågets løftemuskel, der er eller er blevet ”slap”, og så skal kirurgen være i stand til at gå længere ind i øjenlåget og stramme løftemusklernes tilhæftning på øjenlågene – en noget vanskeligere operation.

Skal jeg vælge operation eller CO2-laseropstramning?

Har du kun milde grader af hudoverskud på dine øvre øjenlåg, dvs at de mest er præget af mange fine rynker, kan CO2-laserbehandling være et godt alternativ til en operation. Fordelen ved CO2-laserbehandling er at CO2-laserbehandlingen opstrammer og styrker din øjenlågshud som helhed, og den er let at gennemgå og giver hverken blå mærker eller ar.

Se nærmere om CO2-laserbehandling her >

Øvre øjenlågsløft eller pandeløft?

Inden man beslutter sig for operation er vigtigt at kirurgen kan vejlede dig, om det er en øjenlågsoperation eller et pandeløft, der er behov for. Det kan nemlig også være pandehuden, der er sunket så langt ned, at der tilsyneladende er et hudoverskud på de øvre øjenlåg. Dette falske overskud vil forsvinde, hvis man får foretaget et pandeløft i stedet for en øjenlågsoperation. Hvad der er det rigtige for den enkelte patient, kan kun afgøres ved en klinisk undersøgelse. Somme tider er det en kombination af et pandeløft og et mindre øjenlågsløft, som er den fysiologisk optimale løsning. 

Selv om det sædvanligvis er hudoverskuddet, der er det dominerende, er der to andre vigtige faktorer, som kirurgen skal huske at vurdere: fedtpuder og slaphed af øvre øjenlågs løftemuskel. Det er ret almindeligt, at frembulende fedtpuder, både bag det øvre såvel som det nedre øjenlåg, bidrager til det trætte udseende og skjuler øjenpartiet, og det er en forholdsvis enkel opgave at reducere dem, når man alligevel har åbnet huden over dem. Det vigtigste er at få øje på dem inden man udfører en øjenlågsoperation. Slaphed af øvre øjenlågs løftemuskel er en sjældnere komponent, men endnu mere overset patient og læge end fedtpuderne – og den bidrager allermest til et søvnigt udseende, fordi den betyder, at man hele tiden går rundt med kun halvåbne øjne. Opstramning af øjenlågsmusklen har derfor utrolig stor betydning for dem, der har behovet, men det er til gengæld også den mest delikate del af en øvre øjenlågsoperation og en absolut specialistopgave.

Forsvinder "kragetæer" ved en øjenlågsoperation?

Kragetæer" ud for øjnene kan kun fjernes ved en øjenlågsoperation, hvis man tillader at arrene fortsætter ud over knoglekanten. I så fald vil man lægge arrene i en kragetå, og det er med til at de som regel bliver meget diskrete efter et halvt års tid. Ved meget udtalte kragetæer eller dybe folder ud for øjnene er den kosmetisk optimale løsning typisk et pandeløft. Derfor vigtigt at vælge en kirurg, der mestrer begge operationer. Omvendt, hvis problemet alene er overdrevne smilerynker, kan en simpel Botox-behandling være den rigtige løsning. Se mere under disse behandlinger.

 

Har du for meget fylde eller omvendt hulheder i de øvre øjenlåg?

Et frisk udseende afhænger i høj grad også af om øjnene er omgivet af den rette fylde. For meget fylde ”drukner” øjnene, for lidt fylde giver et træt, udsultet udseende.

For at den rette operation kan vælges, er det derfor meget vigtigt også at forholde sig til fylden omkring øjnene. For meget fylde kan nemlig reduceres ved reduktion overflødige fedtpuder inde bag øjenlågene. For lidt fylde kan kompenseres med 
fedttransplantation eller med filler.

Gør en øvre øjenlågsoperation ondt?

Indgrebet er enkelt at gennemgå og foretages næsten altid i lokalbedøvelse og altid ambulant. Men smertegrænsen er forskellig fra person til person, og nogle mennesker vil opleve selve øjenlågsoperationen som noget meget ubehageligt, utrygt. Hvis man ønsker det, kan man derfor tilvælge en såkaldt kirurgisk rus, så man ikke oplever selve lokalbedøvelsen og operationen som noget ubehageligt.

Hvordan udføres en øvre øjenlågsoperation?

Ved omhyggelig optegning placeres operationssnittene symmetrisk og præcist i de naturlige omslagsfolder 7-10 mm oven for øjenvipperne, således at arrene bliver så lidt synlige som muligt. Ønsker man samtidig reduktion af kragetæerne ved siden af øjnene kommer arret dog ud over knoglekanten. Ved den klassiske øjenlågsoperation fjernes først og fremmest den overskydende hud, og der medtages altid en strimmel af ringmusklen, som ligger lige under øjenlågshuden. Hvis der er frembuling af fedtpuderne beliggende bag ved øjenlågene, kan disse trimmes ned samtidigt. Hvis problemet er svækkede løftemuskler, skal kirurgen lidt længere ind i øjenlågene for at kunne stramme dem op. Den manøvre er derfor lidt mere ubehagelig at gennemgå, men det er yderst vigtigt at man er vågen, så kirurgen kan tjekkes om øjenlåget kan løftes sufficient efter opstramning er foretaget. 

Hudsnittene lukkes med en meget fin nylonsutur, som kan fjernes ved blot at trække i den ene ende allerede efter 4-5 dage.

Får man synlige ar?

Arrene er lyserøde i 3-6 måneder, men de vil til sidst blive tynde, hvide og i praksis usynlige, fordi de er placeret i naturlige hudfolder, også selv om de evt. går helt ud i kragetæerne. Holder arrene sig inden for øjenlåget, vil de være helt usynlige allerede efter en uge, når trådene er fjernet. De blå mærker tager så meget længere om at blive usynlige.

Hvornår kan man se resultatet?

En øjenlågsoperation frisker i høj grad dit udseende op og hos kvinderne giver det meget bedre plads til mascaraen. Resultatet kan dog først begyndes at nyde, når misfarvningen er på retur efter to-fire uger. Da hævelsen er flere måneder om at forsvinde, kan det endelige resultat faktisk først påskønnes efter et halvt eller et helt år!