Mandlig brystvækst (Gynækomasti)

Brystsygdomme hos mænd diagnosticeres og behandles principielt på samme måde som brystsygdomme hos kvinder, dog er der en speciel tilstand, hvor mænd får regulært, forstørret brystvæv, såkaldt Gynækomasti.

I halvdelen af tilfældene sker det af ukendt årsag, og i den anden halvdel kan årsagen være bivirkning til medicin eller specielle sygdomme.

Behandling - Mandlig brystvækst (Gynækomasti)

Der er lægeligt ingen grund til behandling af Gynækomastien, hvis ikke den er subjektivt generende. Gynækomasti af kendt årsag behandles primært ved at fjerne årsagen.

Gynækomasti af ukendt årsag behandles med kirurgisk fjernelse af det forstørrede brystvæv. Ønskes blot reduktion af brystkirtelvævet, foretager jeg selv behandlingen.
I nogle tilfælde, hvor der er også vækst af fedtvæv omkring den forstørrede kirtel, kan behandling med fedtsugning evt. kombineret med kirurgisk fjernelse af den forstørrede kirtel være at foretrække. I så fald udføres behandlingen af mine plastikkirurgiske kollegaer på Aarhus Speciallægecenter.

Hvis man ønsker reduktion af hudoverskud eller brystvortestørrelse kan vores plastikkirurger også være behjælpelige med dette.

Operationen
Det overskydende væv fjernes via et snit i randen af brystvorten. Operationen kan foregå i lokal eller fuld bedøvelse efter patientens ønske.

Diagnose af mandlig brystvækst (Gynækomasti)

En klinisk undersøgelse hos specialistuddannet brystkirurg vil i de fleste tilfælde være tilstrækkeligt, men i tilfælde af usikkerhed, især hos en ældre person, skal der udføres supplerende billeddiagnostik og evt. biopsi.

Forløbet efter operationen

Patienten kan udskrives dagen efter i tilfælde af brystbevarende kirurgi med sentinel node, ellers skal man påregne først at blive udskrevet 2 til 3 dage efter operationen. Efter operationen er der oftest anlagt dræn til bryst og/eller armhule. Disse vil oftest blive fjernet inden udskrivelsen. I nogle tilfælde kan sårvæskeproduktionen være langvarig, og det kan være nødvendigt at suge væske ud selv efter at drænene er blevet fjernet.
Ca. én uge efter operationen kan jeg give mine patienter svaret på den mikroskopiske undersøgelse af brystvævet. Samtidig undersøger jeg om alt er vel efter operationen. Hvis der skulle vise sig behov for efterbehandling af påvist kræftsygdom, kan jeg tilbyde en samtale i vores onkologiske klinik før evt. henvisning til onkologisk afdeling mhp. efterbehandling.

Før jeg afslutter behandlingen bliver patientens journal og materiale gennemgået igen af mig og vores onkolog og patolog i tæt samarbejde med vores tilknyttede brystspecialist røntgenlæge på speciallægernes hus.

Alle mine patienter får tilbud om samtale og evt. arm- og skulderøvelser hos centerets fysioterapeut.

Hvis behandlingen ender med at patienten mister sit bryst, kan jeg og i samarbejde med en ekspert sygeplejerske tilbyder vores patient tilpasning af midlertidig vat-brystprotese og hjælpe med økonomisk ansøgning om ydre protese til kommunen. Vi informerer desuden vores patient om støttemuligheder udenfor hospitalsregi via Kræftens Bekæmpelse og DBO (Patientforeningen De Brystopererede).

Hvis det ønskes, kan mine kolleger på hospitalets plastikkirurgiske klinik tilbyde ønskede korrigerende operationer for optimal brystsymmetri og– form efter såvel brystkræftoperation som strålebehandling.

Sygemelding efter en større brystoperation skal påregnes nødvendigt i ca. 4 uger afhængigt af arbejdets art.