Kræft i skjoldbruskkirtlen

Der er forskellige former af kræft i skjoldbruskkirtlen, men heldigvis forekommer kræft i skjoldbruskkirtlen sjældent. Et symptom kan være et tilfældigt fund af en knude på halsen. Udredning og diagnose af knuden er fuldstændig som ved godartede sygdomme i skjoldbruskkirtlen med en ultralyds undersøgelse, eventuelt en skintigrafi og eventuelt en vævsprøve fra kirtlen. Stofskiftehormonerne bør også undersøges med en blodprøve.

Tit er der nødvendigt at fjerne den ene halvdel af skjoldbruskkirtlen for at opnå en sikker diagnose. Ved operationen kan der også fjernes lymfeknuder på halsen. Kirurgi er den vigtigste behandling ved kræft i skjoldbruskkirtlen og med den rette behandling er der oftest en god prognose. Normalt behandles kræft i skjoldbruskkirtlen ikke på privathospitaler, men af og til kan der komme et overraskende svar om kræft i vævsprøven fra den fjernede kirtel. I så fald henvises til efterfølgende opfølgning og kontroller efter almindelige danske retningslinjer.

Kirurgisk behandling

Behandling består først og fremmest i bortoperation af hele skjoldbruskkirtlen. Er der tegn på spredning til lymfeknuder på halsen, fjernes tillige alle lymfeknuderne i den berørte del af halsen.

Bedøvelsen

Operationerne foregår i fuld bedøvelse. På AROS Privathospital foretages alle bedøvelser af speciallæger i anæstesiologi.

Forløbet efter operationen

Mine patienter kan som regel udskrives dagen efter operationen. Ca. én uge efter operationen, hvor svaret på den mikroskopiske undersøgelse af knuden i skjoldbruskkirtlen foreligger, har jeg en samtale med min patient. Samtidig undersøger jeg om alt er vel efter operationen.

Som videre opfølgning kan jeg tilbyde en samtale i vores onkologiske klinik før evt. henvisning til onkologisk afdeling mhp. efterbehandling.

Sygemelding skal påregnes nødvendigt i 1-2 uger afhængigt af arbejdets art.

Vores ekspert