Operation for høje tindinger/høj hårgrænse

Operation for høje tindinger/høj hårgrænse

Hårtransplantation er en effektiv behandling af høje tindinger. Men der findes en alternativ, kirurgisk behandling, som er et fremragende alternativ, hvis man både har høje tindinger og sørgmodige øjenbryn, dvs. øjenbryn, der hænger nedad i ydersiderne ud mod tindingerne. Hvis tindingerne er meget høje, kan det være en fordel at få foretaget en supplerende hårtransplantation for at opnå det optimale resultat. Som ved sænkning af hele pandehårgrænsen er det en fordel ved metoden, at man med det samme har en ny, fiks og færdig hårgrænse med normal hårlængde. Og i tindingerne er det let at kamuflere, at det varer noget tid før evt. supplerende transplanterede hår vokser ud til samme længde som de omgivende hår.

Ulempen i forhold til hårtransplantation er, at operationen resulterer i et ar i hårgrænsen i tindingerne. Men udført rigtigt bliver dette sædvanligvis socialt usynligt allerede inden for et par måneder. Og skulle man få et lidt synligt ar, kan det altid dækkes ved en supplerende hårtransplantation.

Der er en lille risiko for forstyrret eller nedsat følesans i den forreste del af skalpen bag ved arrene.

FAKTA

Operationstid
Operationstid

1-2 timer

Forberedelse
Forberedelse

Faste og medicinsk hårvask

Bedøvelse
Bedøvelse

Fuld eller lokal

Indlæggelsestid
Indlæggelsestid

½ dag eller ambulant

Restitutionstid
Restitutionstid

1 uge

Behandler
Behandler

Erfarne speciallæger i plastikkirurgi

VÆRD AT VIDE

Hvem kan have glæde af en operation for høje tindinger?

Hvis man kun har høje tindinger, er hårtransplantation første valget, da hårtransplantation er helt arfri og let at gennemgå, især i tindingerne. Den kirurgiske metode er det oplagte valg, hvis man samtidig har et behov for et tindingeløft, eftersom man så opnår to ting til samme pris. Det medfølgende ar vil ligge skjult i hårgrænsen, og skulle man finde det for synligt, kan det let skjules med en lille hårtransplantation i arret.

Et tindingeløft adresserer det triste, trætte udseende, som man udstråler, hvis den ydre del af øjenbrynene er sunket. Somme tider kan ydre del af øjenbrynene endda synke helt ned i højde med de nedre øjenlåg.

Gør operationen ondt?

En operation for høje tindinger kan udføres i lokal bedøvelse, men det må anbefales at få en supplerende ”kirurgisk rus”. Efter operationen er det vigtigt, at man ligger med hovedet hævet de første par døgn. Man har ikke særligt ondt, men nogen oplever en trykken for panden, som klart forværres, når man ligger fladt ned.

Hvordan udføres operationen?

Der lægges et snit nøjagtigt i øverste tindingehårgrænse, så de kommer til at ligge i skyggen af håret og hurtigt bliver socialt usynlige. Herfra løsnes skalpen opad-bagud, så den kan trækkes nedad-fremad. Derefter løftes den nøgne tindingehud fremad, helt ned til øjenbrynenes ydre del. Derved bliver det muligt dels fjerne den overskydende nøgne tindingehud, som resulterer ved at skalpen flyttes nedad og øjenbrynene opad-bagud.

Operationen kan suppleres med et afsluttende øjenlågsløft.

Hvordan er efterforløbet?

Efter operationen får du en forbinding på panden og isposer på øjnene og bliver anbragt i en seng med løftet hovedgærde. Hvis du har fået udført operationen i lokal bedøvelse, kan den fint gennemføres ambulant. Efter fuld bedøvelse tilrådes du at forblive indlagt til om aftenen. De første 2-3 dage skal du undgå at bøje dig med hovedet nedad og helst sove med løftet hovedgærde. De fleste hjemlige aktiviteter kan genoptages dagen efter, men undgå anstrengelser, som sætter blodtrykket i vejret.

Du kan begynde at tage brusebad og forsigtigt vaske hår 2 døgn efter operationen. I efterforløbet vil der altid være hævelse og typisk også misfarvninger ned i øjenlågene. Hævelsen aftager drastisk allerede efter en uge, mens misfarvninger klinger af i løbet af 2-3 uger. De kan dækkes med makeup. Efter 1-2 uger vil de fleste kunne genoptage deres normale udadvendte aktiviteter. Der er enten clips eller tråde i håret, som skal fjernes efter en uge. Inden operationen får du en nøje skriftlig instruks om forholdsregler før og efter operationen.

Hvor tidligt kan man vurdere resultatet?

Du vil med det samme kunne se resultatet i form af dels de ophævede eller reducerede høje tindinger, dels at dine øjenbryn har fået en ny, højere placering og forbedret form. Det tager dog et par uger før den værste hævelse omkring øjnene er svundet så meget, at du rigtigt vil kunne nyde det kombinerede resultat af operationen i form af en restaurering af din hårgrænse og et mere vågent og glad ansigtsudtryk. Desuden vil du også opleve at dine øjenlåg er blevet indirekte foryngede.

Hvor længe holder en operation for høje tindinger, og kan det gentages?

Hvis ikke tindingehårgrænsen naturligt viger længere bagud med tiden, er operationsresultatet varigt mht. tindingehårgrænsen. Skulle den rykke lidt længere bagud med årene, vil der altid være mulighed for at ”lukke hullet” med hårtransplantation. Selve tindingeløftet, sædvanligvis udført med et snit inde i håret har vi haft på repertoiret i snart 20 år. Det har givet os lejlighed til at følge en del patienter i mange år, og vi kan kun dele de i litteraturen rapporterede erfaringer om en solid holdbarhed. Vi har patienter, som selv efter mere end ti år kommer tilbage og præsenterer sig med øjenbryn i god position og for. Men som for alle andre kosmetiske operationer er holdbarheden individuel, idet den ud over den anvendte kirurgiske teknik også afhænger af arvelige egenskaber og miljøbelastninger.

Men skulle det ske, at nogen melder sig med et behov for gentagelse af operationen, er det lige som for et ansigtsløft bestemt muligt at gentage det.

Vores team

"Sender de varmeste anbefalinger til AROS Privathospital. Stor tak til Ole Momsen for et fantastisk flot resultat af min operation. Han er helt klart en af de dygtigste læger inden for plastikkirurgi. Også en kæmpe tak til sygeplejerske Henrik for usædvanlig stor omsorg og venlighed."

Tak fra Connie