Børnepolypper

Øverst i svælget bag næsen (næsesvælget) findes et område med lymfevæv, som udgør en del af kroppens immunforsvar. Denne funktion aftager gradvis i løbet af barne- og ungdomsårene. Hos nogle børn er lymfevævet forstørret i en sådan grad, at det blokerer næsen, og desuden kan være sæde for kronisk betændelse. Dette betegnes børnepolypper. Typiske symptomer og tegn ved børnepolypper er kronisk tæt næse, ”snotnæse”, nasal stemme, snorken og urolig nattesøvn. Desuden kan børnepolypper bidrage til mellemøreproblemer og øvre luftvejsinfektioner. Årsager til udvikling af børnepolypper omfatter bl.a. tilbagevendende infektioner/forkølelser, tobaksrøg og allergi. Desuden spiller arv formodentlig en rolle.

Undersøgelse for børnepolypper

Ved undersøgelsen gennemgår vi sygdomsforløbet og der foretages en øre-næse- halsundersøgelse. Her vurderes graden af børnepolypper, og der undersøges for bl.a. betændelsesforandringer i næsen, væske i mellemørerne samt mandlernes størrelse og udseende. Ved mistanke om allergi, foretages allergiudredning. På baggrund af dette udarbejdes en behandlingsplan.

Behandling af børnepolypper

Hos nogle børn kan næsespray med binyrebarkhormon i lave doser afhjælpe generne. Antibiotika er som regel uden særlig effekt.
Hvis børnepolypperne giver anledning til kroniske eller hyppigt tilbagevendende gener, kan de fjernes ved en mindre operation (adenotomi), hvor polypvævet skrabes bort fra næsesvælget. Operationen foregår ambulant, i fuld bedøvelse, og varer cirka 15 min.. Såfremt der er behov for operation, kan vi tilbyde dette hos os eller være behjælpelige med en henvisning til offentligt sygehus.