Hvorfor bruger vi briller?

For at se skarpt skal vi have et skarpt billede på nethinden. Hvis vi skal se godt på afstand uden briller betyder det, at hornhinden og linsen tilsammen er i stand til at fokusere parallelle lysstråler på nethinden (fig 1).

Fig 1. Afstandssyn uden briller

Nærsynet øje

Hvis øjet er for langt, samles de fjerne stråler foran nethinden (fig 2), hvorimod stråler, der kommer fra et nærmere objekt, har en bedre chance for at fokuseres på nethinden. Øjet er derfor i stand til at se på nært hold, men ikke på fjernt hold, og øjet kaldes derfor nærsynet.

Nærsynet øje


Fig 2. Nærsynet øje


Øjets er for langt i forhold til lysbrydningen i hornhinde og linse og afstandsfokus ligger foran nethinden.

For at se på afstand kunne man sætte en brille (eller kontaktlinse) foran øjet med minus-styrke (sprede-linse) for at samle lyset på nethinden. (fig 3).

Nærsynet øje korrigeret med afstandsbrille


Fig 3. Nærsynet øje korrigeret med afstandsbrille (minus-styrke)

Langsynet øje

Hvis øjet er for kort, samles de parallelle stråler 'bag' ved nethinden. Det nytter ikke at flytte tættere på, idet billedet herved flytter sig endnu længere væk fra nethinden. Øjet kaldes langsynet, fordi det ser bedst på afstand men endnu ringere på nært hold. Et skarpt billede ville kunne dannes, hvis man sætte en brille foran øjet med plus-styrke, der vil rykke billedet hen til nethinden. (fig 4).

Fig 4. Langsynet øje

Øjet er 'for kort' i forhold til lysbrydningen i hornhinde og linse, og for at se godt på afstand og nær bliver det korrigeret med en plus-brille (samlelinse) foran øjet.