Mange linsetyper - det kræver ekspert-viden

Hornhindeoperation for nærsynethed på AROS Privathospital

Der findes i dag mange typer linser, og det kræver ekspert-viden at vælge den bedste og sikreste løsning i det enkelte tilfælde. Der kan nævnes monofokale, asfæriske, toriske (bygningsfejl), trifokale multifokale (flerstyrke med læsetillæg), EDOF (Extended Depth of Focus), add-on, ICL (Implantable Contact Lens), der alle har forskellige egenskaber og fås i forskellige styrker og størrelser.

Der findes dårlige løsninger!

De fleste linser fra anerkendte producenter er lavet at materiale, der har vist sig at holde i mange år. Desværre har der været eksempler på linsetyper, der ikke har bestået prøven på langtidsholdbarhed.

I et nyligt (2023) studie fra Schweitz *) er der rapporteret om 674 tilfælde af uklare linser efter linseoperation, der var udført med sigte på brillefrihed. Dette svarede til 9,9% af alle udførte implantationer med den pågældende linse! Det skal bemærkes, at denne linsetype også har været flittigt brugt i Skandinavien, specielt i Sverige af en af de store aktører på området.

*) Klin Monbl Augenheilkd. 2023 Apr;240(4):440-445. Studiet kan læses ved at klikke her >

Ønske om brillefrihed

I aldersgruppen 45+ kan en multifokal IOL være en mulighed. Valget afhænger af, hvor meget læsetillæg, der ønskes, og hvor mange ulemper, der kan tolereres. Et stort læsetillæg kan også give flere ulemper i form af lysgener og halos. For dem, der kan nøjes med et mindre læsetillæg og ikke ønsker bivirkninger, er de nye EDOF-linser en super mulighed.

Hos unge (22 – 45 år) med intakt akkomodation kan en ICL være en mulighed. Denne linse er ikke så kendt som en LASIK-operation til korrektion af synsfejl, men kan være en perfekt (reversibel) løsning uden at fjerne væv fra hornhinden med en laser.