Hvad er egentligt Hyperhidrose?

Hyperhidrose (ekstrem svedtendens) betegner, at man sveder unormalt meget fra forskellige områder på kroppen. Personer med hyperhidrose har ikke ualmindeligt mange svedkirtler. Deres svedkirtler er bare generelt hyperaktive og overreagerer på selv små stimuli, således at de producerer mere sved end nødvendigt – og mere end behageligt. Hyperhidrosis er især lokaliseret til hænder, fødder og/eller armhuler. Det er individuelt, hvor man sveder og hvor meget. Nogle personer har eksempelvis kun øget svedproduktion i håndfladerne og andre kun under fødderne.

Primær hyperhidrose referere til en tilstand, der ikke opstår på grund af en sygdom eller som bivirkning til medicin. Det er altså noget, man er født med og kan give videre til ens børn. Ofte vil personer med primær hyperhidrose opleve at have et antal familiemedlemmer med lignende symptomer.

Sekundær hyperhidrose opstår som bivirkning til en sygdom eller behandling. Sekundær hyperhidrose kan eksempelvis opstår i forbindelse med stofskiftesygdomme eller som bivirkning ved indtagelse af forskellige lægemidler, hvorfor muligheden for underliggende sygdom eller medicinsk bivirkning altid må udredes før lokal behandling iværksættes. Det sørger vi for ved den første konsultation.

Ulemper ved hyperhidrosis

Patienterne oplever, at de nærmest intet kan foretage sig, før sveden hagler af dem, og mange oplever den for høje svedproduktion som socialt invaliderende.

Det kan føles meget pinligt at holde andre i hånden eller at give håndtryk. En del forsøger at undgå at tage skoene af, enten fordi det lugter, eller fordi de er bange for at afsætte pletter på gulvet. Der går meget tid med at forsøge at skjule disse gener. En del tager ekstra tøj med, når de forlader hjemmet, eller vælger mørke farver eller at gå med et dobbelt lag tøj for at skjule svedpletter.

Ubehandlet hyperhidrosis kan eksempelvis bevirke at:

  • Du kan ikke give hånd, når du møder andre mennesker.
  • Du undgår sociale situationer med andre mennesker, fx dans, dating, forskellige former for spil og sport.
  • Du kan ikke arbejde eller omgås andre mennesker, hvori fysisk berøring indgår.
  • Du kan ikke arbejde med fx papirer, computere, instrumenter og mange andre genstande.
  • Du kan ikke holde ordentligt fast på redskaber og genstande.
  • Du kan ikke gå ordentligt, hvis du sveder under fødderne (fødderne glider i skoene)
  • Dine sko opløses eller dine bluser misfarves.
  • Huden opløses og revner og giver derved grobund for bakterier og svamp.