Udredningforløb - der vil hjælpe dig til en plan for en effektiv behandling mod overdreven svedtendens

Ved konsultation udelukkes patienter med hyperhidrose sekundær til anden sygdom eller evt. bivirkning til medicin. Hyperhidrosens sværhedsgrad kan vurderes subjektivt på en fire-punkts skala. For det behandlingskrævende område kan visualiseres med Minor´s jodstivelsestest (axil). Der foretages en individuel vurdering, herunder patientens erfaring med tidligere behandlinger.

Ved konsultation vil følgende behandlinger vurderes:
Glycopyrrolat tablet. Dette er et anti-cholinergt lægemiddel, som ordineres på recept. Hvis der ikke foreligger kontraindikationer, doseres glycopyrrolat i henhold til et skriftligt skema. Der tilstræbes en vedligeholdelsesdosis, hvor der er en passende balance mellem virkning og bivirkninger. Ved vedligeholdelsesterapi søges om enkelttilskud. Glycopyrrolat kan gives til alle former for lokaliseret hyperhidrose, alene eller i kombination med anden behandling. Der vil være vejledning og tæt opfølgning af effekt.

Iontoferese kan tilbydes til håndflader og fodsåler. Efter mundtlig og skriftlig vejledning lejer patienten et iontoferese apparat til hjemmebehandling. Ved tilfredsstillende effekt kan patienten overveje at købe sit eget apparat, eventuelt med kommunalt tilskud som hjælpemiddel. Behandlingen gennemføres under vejledning initialt 3-4 gange ugentlig (20-30 minutter per behandling), indtil der indtræder effekt, herefter 1-4 gange månedligt. Der skal gives mindst 10-14 behandlinger før effekten kan vurderes. Der vil være tæt opfølgning af effekt.

Botulinumtoksin (Botox)

Botox gives med mesugun (doseringspistol) i det pågældende område. Med denne teknik kan medicin i kontrolleret dose og dybde gives, hvilket formindsker bivirkning som muskelatrofi.

Der bruges is som bedøvende effekt på det pågældende område forud for injektioner.

Botox kan gives til håndflader, fodsåler, ansigt, hårbund, bryst og ryg. Virkningen er pålidelig og holder sig gennemsnitligt i 6 måneder. Det offentlige kan give tilskud til behandling af hænder, fødder, hoved og axil men det kræver et udredningsforløb og henvisning.

Operation (ved sved i axil)

Kan være en mulighed hvis anden behandling ikke er tilstrækkelig eller hvis man som patient ønsker denne behandling fra start.

Foretages af plastikkirurg. Det drejer sig om dermal curettage, eventuelt suppleret med fedtsugning (lipocurettage), som kan gennemføres i lokalbedøvelse.