Knuder og cyster på halsen

Knuder på halsen kan være tegn på alvorlig sygdom, og bør derfor undersøges af en øre-næse-halslæge. Særligt er det vigtigt at udelukke kræft eller forstadier til kræft.

I de fleste tilfælde er der tale om en godartet lidelse. En knude på halsen kan repræsentere en række forskellige tilstande, herunder en forstørret lymfeknude, en fedtknude, en medfødt cyste (lateral halscyste, median halscyste), forandringer i skjoldbruskkirtlen og lignende. En kronisk betændt eller forstørret kæbespytkirtel kan ligeledes vise sig ved hævelse og lokale gener og ubehag.

I nogle tilfælde er det nødvendigt at fjerne forandringen, enten pga. lokale gener eller for at få en sikker diagnose.

Undersøgelse

Vi foretager en nøje kortlægning af dine symptomer. Øre-næse-halsundersøgelsen omfatter bl.a. en kikkertundersøgelse af mund, svælg og strube. Halsen undersøges med en ultralydsscanning og der foretages ofte også en celleprøve fra knuden. På baggrund af dette udarbejder vi en behandlingsplan, og hvis denne indebærer en operation, informeres du nøje om typen af indgreb samt eventuelle risici og komplikationer forbundet med indgrebet. Undersøgelse af knuder i skjoldbruskkirtlen er nærmere beskrevet her (link)

Behandling

Operationen med fjernelse af knuden/forandringen foregår oftest i fuld bedøvelse. Der anlægges et snit gennem hud og underhud hvorefter knuden løsnes fra det omgivende væv og fjernes. Der benyttes almindeligvis nervestimulator, for at sikre, at omkringliggende nerver beskyttes. Såret lukkes ved hjælp af indvendige, selvopløselige sting hvilket sikrer at arret bliver fint. Det fjernede væv sendes til væveanalyse (histologisk undersøgelse).

Risiko for komplikationer er generelt meget lille.

Samme speciallæge under hele forløbet: Udredning, behandling og opfølgning foregår hos den samme speciallæge. Vi sørger for, at du får den bedste behandling i trygge rammer.