Dårlig ånde

Dårlig ånde er almindeligt forekommende.  Det skyldes oftest tilstande i mundhule, svælg eller næse og bihuler, f.eks.: dårlig tand- og mundhygiejne, tandkødsbetændelse, belægninger på tungen, kronisk halsbetændelse, mandelproppe, kronisk betændelse i tungeroden og kroniske bihuleproblemer. Derudover ses dårlig ånde ved lungesygdom, reflux, dvs. tilbageløb fra mavesækken og en række medicinske tilstande, herunder leversygdom, nyresygdom, sukkersyge og stofskiftesygdom samt nogle former for kræft.

Det er velkendt, at visse fødevarer kan forårsage dårlig ånde, f.eks. hvidløg, alkohol, fedtrig kost og visse mejeriprodukter (lugten udskilles fra lungerne). Derudover kan rygning, sult og slankekur (udskillelse af ketonstoffer pga. fedtforbrænding) give dårlig ånde.

Undersøgelse

Ved undersøgelsen gennemgår vi sygdomsforløbet, og der foretages en øre- næse- halsundersøgelse, herunder en kikkertundersøgelse af næse og bihuler, mund, svælg og strube. På baggrund af dette identificeres årsagen og der udarbejdes en behandlingsplan.

Behandling

Behandling afhænger af årsagen. Generelt anbefales det at opretholde en god mund- og tandhygiejne regelmæssig tandbørstning og brug af tandtråd, børstning af tungen. Desuden anbefales det at fokusere på kosten: regelmæssige måltider, kostsammensætning (obs hvidløg, fedt, mælkeprodukter). Ved problemer med mandlerne (kronisk betændelse, mandelproppe) kan operation med fjernelse af mandlerne komme på tale. Ved kroniske betændelsestilstande i øre-næse-halsområdet, iværksættes en målrettet behandling.

Samme speciallæge under hele forløbet: Udredning, behandling og opfølgning foregår hos den samme speciallæge. Vi sørger for, at du får den bedste behandling i trygge rammer.