Slimhindeforandringer i svælg, strube, på stemmebånd

Slimhindeforandringer i svælg, strube og på stemmebånd kan være tegn på alvorlig sygdom, og bør derfor undersøges af en øre-næse-halslæge. Særligt er det vigtigt at udelukke kræft eller forstadier til kræft.

I de fleste tilfælde er der tale om en godartet lidelse, herunder betændelses-/irritationstilstande i svælg og strube, muskelspændinger i hals og strube, reflux (tilbageløb fra mavesækken), godartede knuder og hævelse af slimhinder og lymfevæv (mandler, tungerodsmandler).

Undersøgelse

Ved undersøgelsen gennemgår vi sygdomsforløbet, og der foretages en øre- næse- halsundersøgelse, herunder en kikkertundersøgelse af mund, svælg og strube. På baggrund af dette identificeres årsagen og der udarbejdes en behandlingsplan.

Behandling

Behandlingen afhænger af årsagen. Betændelses- og irritationstilstande samt reflux kan behandles medicinsk. I nogle tilfælde anbefales undersøgelse og evt. operation i fuld narkose. Godartede knuder kan fjernes operativt. Her er det vigtigt at benytte kirurgiske teknikker som påfører minimal skade, for at sikre hurtig opheling og begrænset arvævsdannelse, hvilket er af stor betydning for et godt resultat. Fjernet væv sendes til væveanalyse (histologisk undersøgelse). Vi samarbejder med talepædagoger (logopæder) og kan dermed sikre dig den bedst mulige genoptræning.

Speciallægen der udfører indgrebet er blandt landets mest erfarne inden for dette område.

Samme speciallæge under hele forløbet: Udredning, behandling og opfølgning foregår hos den samme speciallæge. Vi sørger for, at du får den bedste behandling i trygge rammer.