Virus på balancenerven

Virus på balancenerven er en godartet sygdom i balanceorganet i det indre øre. I modsætning til øresten (BPPV), medfører virus på balancenerven meget kraftig svimmelhed, som ofte først aftager efter dage til uger. Enkelte kan have symptomer i flere måneder. Tilstanden medfører, at man helt eller delvist mister balancefunktionen på det pågældende øre pga. en mulig permanent skade på balancenerven. Følgende symptomer er karakteristisk for virus på balancenerven: ofte akut indsættende (som et lyn fra en klar himmel), kraftig svimmelhed og kvalme, ingen påvirkning af hørelse. Akut opstået svimmelhed kan også være tegn på andre, mere alvorlige tilstande, som f.eks. blodprop i hjernen. Derfor er det vigtigt, at der foretages en undersøgelse hurtigst muligt.

Undersøgelse

Undersøgelsen består af en inspektion af øre, øregang og trommehinde ved hjælp af et mikroskop. Der foretages en otoneurologisk undersøgelse samt en videonystagmografi, som er en avanceret analyse af balanceapparatet. Med denne undersøgelse afklares bl.a. hvor i balanceapparatet, tilstanden er lokaliseret. I nogle tilfælde foretages desuden en høreprøve og en skanning.

 

Behandling

Behandling af virus på balancenerven består primært af balancetræning som er målrettet træning af balanceorganet. Man vil under træningen føle svimmelhed og kvalme – og nogle vil have konstant svimmelhed. Svimmelheden og balanceusikkerheden vil dog med tiden fortage sig med korrekt træning. Det tager typisk mere end 3 måneder at komme sig over tilstanden.

Samme speciallæge under hele forløbet: Udredning, behandling og opfølgning foregår hos den samme speciallæge. Vi sørger for, at du får den bedste behandling i trygge rammer.