Øresten

Øresten (BPPV) er en godartet sygdom som medfører anfaldsvis svimmelhed. Ofte opstår symptomerne i forbindelse med, at man lægger sig eller vender sig i sengen. Svimmelheden er typisk af sekunder til minutters varighed. De kan være voldsomme og forværres ofte ved bevægelse. Udover svimmelhed oplever mange kvalme og evt. opkastninger. Selvom tilstanden kan være yderst ubehagelig, er den ufarlig. Tilstanden ses i alle aldre men er meget sjælden hos børn.

Akut opstået svimmelhed kan også være tegn på andre, mere alvorlige tilstande, som f.eks. blodprop i hjernen. Derfor er det vigtigt, at der foretages en undersøgelse hurtigst muligt.

Undersøgelse

Undersøgelsen består af en inspektion af øre, øregang og trommehinde ved hjælp af et mikroskop. Der foretages en otoneurologisk undersøgelse samt en videonystagmografi, som er en avanceret analyse af balanceapparatet. Med denne undersøgelse afklares bl.a. hvor i balanceapparatet, ørestenen er lokaliseret, således at behandlingen kan skræddersys til den aktuelle tilstand. I nogle tilfælde foretages desuden en høreprøve og en skanning.

Behandling

Øresten går i nogle tilfælde over af sig selv, men behandling kan være nødvendigt, særligt i tilfælde af tilbagevendende symptomer. Tilstanden kan behandles effektivt uden medicin eller operation. Der foretages særlige rotationer og manøvrer af krop og hoved, hvorved ørestenen kan manipuleres på plads. Derudover instrueres i øvelser som kan forebygge mod nye anfald af øresten.

Samme speciallæge under hele forløbet: Udredning, behandling og opfølgning foregår hos den samme speciallæge. Vi sørger for, at du får den bedste behandling i trygge rammer.