Væske i mellemøret

Mellemøret er forbundet med svælget gennem øretrompeten (det eustakiske rør). Denne forbindelse har blandt andet betydning for at udligne af tryk. Hvis øretrompeten bliver lukket til, opstår der undertryk i mellemøret. Det kan føre til, at slimhinden i mellemøret ændrer sig og der udskilles væske. Det er derfor ofte under forkølelser eller ved mellemørebetændelser, at øretrompeten lukker til. Tilstanden rammer oftest børn, og før skolealderen har over 80% af alle børn haft væske i mellemøret en eller flere gange.

Når mellemøret bliver væskefyldt, nedsættes hørelsen, ofte med ubehag og propfornemmelse til følge. Hos små børn kan tilstanden vise sig ved urolig og afbrudt søvn, irritation og uro og evt. forsinket sprogudvikling. Hos de større børn og hos voksne beskrives ofte propfornemmelse, nedsat hørelse og gentagne, korte episoder med ørepine eller prikken i øret.

Undersøgelse

Lægen undersøger ørerne og vil da ofte kunne påvise væske i mellemøret. Eventuelt foretages en høreprøve og en trykmåling af mellemøret (tympanometri).

Behandling

Tilstanden går som regel over af sig selv og i de fleste tilfælde er det ikke nødvendigt at behandle. Man kan forebygge ved at undgå forkølelser/øvre luftvejsinfektioner og eksponering for luftvejsirritanter, fx. tobaksrøg og pollen (hos allergikere).

Vi anbefaler at der behandles med dræn ved: vedvarende væske i mellemøret, hyppige mellemørebetændelser, vedvarende generende undertryk i mellemøret og vedvarende hørenedsættelse samt forsinket sprogudvikling. Et trommehindedræn vil bevirke, at hørelsen bedres og at risikoen for mellemørebetændelser mindskes.
Hos børn foregår operationen i fuld bedøvelse og hos voksne evt. i lokalbedøvelse. Drænet udstødes af trommehinden i løbet af nogle måneder og hullet i trommehinden heler af sig selv.

Samme speciallæge under hele forløbet: Udredning, behandling og opfølgning foregår hos den samme speciallæge. Vi sørger for, at du får den bedste behandling i trygge rammer.