Værd at vide om pungløft eller scrotum reduktion

Et skjult problem for mange mænd, især med alderen, er eksessiv slaphed af pungen(scrotum). Det kan give problemer med løs hud, der kommer i klemme under benene, fx på en cykelsaddel og anledning til eksem eller sågar hudinfektion. Der er desuden et æstetisk aspekt I at have en pung, hvor den løse hud hænger neden for testiklerne.

Hvad ikke mange ved, er at problemet kan afhjælpes ved en forholdsvis simpel operation. Operationen kaldes på engelsk ”scrotal lift” eller “scrotal reduction”.

Læs den videnskabelige artikel ”Aesthetic Scrotoplasty” her >
(Den handler om systematisk opdatering af kirurgiske metoder til behandling af for stor eller for løs pung)

VÆRD AT VIDE

Hvem er en god kandidat til en scrotum reduktion?

Hyppigst opstår problemerne med en nedsunken og dermed for stor pung/scrotum med alderen.

Det skyldes dels tiltagende hudoverskud, dels svækkelse af ”løftemusklen” i pungen.

Man kan også som yngre være besværet af en for stor scrotum, som kan være ukomfortabel under fysiske aktiviteter så som sport og sex. Det kan være medfødt eller en følge af fx vandbrok i pungen.

 

I begge tilfælde kan det give sociale problemer med for løse underbukser/benklæder.

En speciel problemstilling er penoscrotal strengdannelse. Dvs. at den krøllede scrotalhud fortsætter op på undersiden af penisskaftet og giver anledning til større eller mindre nedtrækning af penis.

Endelig kan der være dem, der er generet af, at deres scrotum er så løs og relativt synlig. 

 

Hvordan foregår operationen?

Typisk udføres operationen I lokal bedøvelse. Det er ikke en smertefuld operation, men kan nok opleves som ubehagelig. Derfor er det på AROS også muligt at få det udført i semibedøvelse eller fuld bedøvelse, hvis man ønsker det.

Hudoverskuddet tegnes op og lokalbedøvelsen anlægges. Selve operationen er smertefri.

Scrotum har en naturlig linje(raphe) lodret i midtlinjen. Ved regulære reduktioner lægges snittene derfor på hver side af denne linje, således at det resulterende ar ligner den sædvanlige ”søm” i pungen.

Hvis løftemusklen(Dartos muskel) i pungen er blevet forstrakt, kan den kortes op samtidig med fjernelse af hudoverskuddet. Operationen involverer aldrig testiklerne eller deres funktion.
I de letteste tilfælde, hvor blot ønskes et lille løft, kan man nøjes med en bortskæring af overskydende hud med et snit lagt på tværs i pungen neden for penis.

 

Hvis man har problemet med den penoscrotale strengdannelse, kan man foretage en scrotum plastik, dvs. fjernelse af scrotumhuden på penis underside med en samtidig forlængelse af huden.

Såret lukkes med selvopløselige tråde, evt. suppleret med nylontråde i huden, der i så fald skal fjernes efterfølgende.

 

Hvordan forbereder jeg mig på en scrotumoperation?

Det vigtigste er at komme til en konsultation for en plastikkirurgisk vurdering og forklaring på dine muligheder.

Du skal også være fuldt informeret om risici og behandlingsforløb.

Inden operationsdagen skal du have indkøbt nogle stramme trusser.

Husk at aftale afhentning efter operationen.

 

Er der risici forbundet med operationen?

Risici og komplikationer forbundet med plastikkirurgisk reduktion af scrotum er generelt små, men omfatter naturligvis dels de mulige i forbindelse med fuld bedøvelse, dels de sædvanlige ved enhver operation. Væsentligst at nævne er hævelse og blodansamling. Hævelse i en eller anden grad vil altid forekomme og kan være generende i op til flere uger. En blodansamling kan også forekomme og kan evt. medføre behov for reoperation, men oftest svinder den af sig selv. Såvel hævelse som blodansamling forebygges ved en omhyggelig kirurgisk teknik og lige så omhyggelig aflastning efter operationen.

Det er sjældent, at der optræder infektion. Infektioner er oftest overfladiske og betyder blot lidt forsinket heling. Men hvis infektionen går i dybden, skal den bekæmpes med antibiotika, og den kan medføre langvarig heling og fortykket, øm ardannelse, som kan gøre reoperation nødvendig. Der vil ikke kunne opstå påvirkning af følesansen i penis.

 

Forholdsregler efter operationen

Operationen foregår sædvanligvis ambulant, men man skal køre lige hjem og ligge ned de første 1-2 døgn for at undgå for meget hævelse og blodansamling. Man har ingen plastre på, og den eneste forbinding er et ydre bind holdt på plads af stramme trusser til at opsamle den uundgåelige småblødning i de første par døgn. Lige så vigtigt er at man forebygger infektioner med en omhyggelig hygiejne med brusning mindst 2 gange dagligt i den første uge. De indvendige sytråde er selvopløselige og behøver derfor ikke at blive fjernet. 

 

Smerter er typisk moderate og klinger af over få dage. Ud over ro og kompression kan anvendes kølende omslag til lindring. Man skal dog regne med ca. 1 uges sygemelding, og der er ømhed i mindst 2 uger. Sexuel aktivitet er ikke at anbefale de første 3-4 uger. Hævelse og misfarvning af huden på scrotum forsvinder gradvist i løbet af 2-6 uger.

Hvad kan jeg forvente at opnå ved et pungløft?

Det endelige udseende kan forventes at blive helt naturligt, eftersom det kun er den overflødige hud, der korrigeres for, og arret ligger i den naturlige linje(raphe). Pungen vil igen fremstå uden nedhængende hudoverskud. Dette resultat kan forventes at holde i mange år.


Sammenfattende må siges, at problemer med for stor pung kan løses ved en forholdsvis lille plastikkirurgisk operation, som udført med den rigtige teknik kan give et optimalt resultat med kun lille risiko. Korrekt udført er det en taknemmelig operation med meget høj patienttilfredshed.