Udbedring af komplikationer til brystforstørrelse med implantater

BFO med implantater er en meget hyppigt udført kosmetisk operation og sædvanligvis ukompliceret, udført med den tilstrækkelige ekspertise.

Men selv efter korrekt udførelse kan der opstå komplikationer. Typisk kræver det væsentlig mere ekspertise at korrigere for hændelige komplikationer eller deciderede kirurgiske fejl. På Plastikkirurgisk Center AROS udfører vi mange af den slags operationer for patienter fra hele landet.

Kapselskrumpning
Det er desværre en risiko ved enhver BFO med implantater, at der i efterforløbet kan udvikle sig såkaldt kapselskrumpning. Kroppen danner altid en kapsel omkring et brystimplantat, og en tætsluttende, ikke stram kapsel kan betragtes som en indvendig BH, der hjælper til at brystet ikke synker med tiden. Men hos nogle vil kapslen med tiden blive stadig strammere omkring implantatet, hvilket giver et ubehageligt hårdt og kuglerundt bryst, fordi kuglen har det mindste overfladeareal. Derfor instrueres vores BFO-patienter også i hvordan de kan forebygge udvikling af kapselskrumpning. Hvis først kapselskrumpningen har fået lov at udvikle sig, er den eneste chance for at slippe af med den en fornyet operation, hvor man fjerne dele af eller hele kapslen omkring implantatet.

Kapselløshed
Hos nogle vil kapslen omkring implantatet udvikle sig i retning af løshed, dvs. at kapslen slet ikke slutter tæt omkring implantatet. Så er risikoen at implantatet med tiden synker nedad på kroppen, enten i takt med brystet selv eller ”foran” brystet, hvilket vil medføre en dobbelt-boble form af brystets underside. Hvis man udvikler en dobbelt-boble deformering kan man blive opereret for det af tilstrækkeligt erfarne kirurger.

Rippling
Rippling er betegnelsen for, når man kan se små, bølgeformede derformeringer af brystets overflade, når man står op. De opstår typisk hos en slank person, der kun har fået lagt implantaterne ind under brystvævet, ikke under brystmusklerne. Rippling kan opstå flere år efter en BFO, hvis man fx taber vægt eller hvis brysthuden med årene bliver tyndere og løsere. Behandlingen er enten omplacering af implantaterne til under brystmusklerne eller en fedttransplantation.

Diverse deformiteter
Der kan opstå mange andre slags deformeringer efter en BFO, typisk pga. en uhensigtsmæssig udførelse af selve operationen. Med den fornødne ekspertise kan de fleste af dem heldigvis udbedres ved den rette rekonstruktive operation.

Symmasti
En meget speciel og meget uheldig deformering, som kun kan opstå som komplikation til en forkert udført BFO med implantater er såkaldt symmasti. Det ser ud som om brysterne er ”vokset sammen”, og skyldes at kirurgen har forsøgt at lave kavalergangen for smal, så huden har sluppet og løftet sig fra brystbenet imellem brysterne. Typisk hvis kirurgen har forsøgt at indføre implantater større end der er plads til. Tilstanden er meget svær at korrigere og sådanne operationer udføres kun af ganske få plastikkirurger, bl.a. på Plastikkirurgisk Center AROS.