Læbeforstørrelse med Juvederm og Belotero filler eller fedttransplantation

Der er stor forskel på læbers størrelse og form, og med alderen sker der dels det, at læberne bliver smallere dels at overlæben synker, dvs. at hudstykket imellem næsen og overlæben bliver bredere, hvilket får overlæben til at syne endnu mindre. For de fleste med ønske om læbeforstørrelse er det derfor overlæben, som er mest trængende. Synes du, at din overlæbe er for lille eller er "forsvundet", er det dog vigtigt at finde ud af, om det er læben, der er for lille, eller snarere huden oven for læben, som har skubbet overlæben ned og gjort den smal.

Læbeforstørrelse kan opnås alene ved indsprøjtning af et "fyldstof". Læbeløft inkl. forstørrelse kræver en operation.

Filler eller fedttransplantation til læbeforstørrelse?

Både indenfor Juvederm og Belotero-produkterne findes der fillers, som er udviklet specielt til at behandle læberne. De er fremstillet af monofasisk krydsbundet hyaluronsyre, som findes naturligt i vores hud. Fillerbehandling af læberne kan foretages både for at give naturlig fylde til læberne og til korrektion af asymmetriske læber, så læberne bliver mere harmoniske.

Filler-behandling er den letteste løsning ved et ønske om læbeforstørrelse. Fedttransplantation er umiddelbart dyrere og giver en længere varende og mere udtalt midlertidig hævelse af læberne. Der er "fuld fortrydelsesret" ved filler-behandling, idet effekten altid vil aftage efter maksimalt et år samt at vi her på AROS også kan fjerne det medicinskTil gengæld skal man vedligeholde filler-behandling modsat fedttransplantationen, som har en blivende effekt.

Til forstørrelse af læber anbefaler vi de specielt fremstillede fillere til læberne, fordi det har en noget længere holdbarhed og er blødere, hvilket er vigtigt ved anvendelse af filler i læber. Holdbarheden er ikke er helt så lang som i hudfurer og rynker.

 

 

Forløb og bivirkninger af filler behandlingen

Der er ingen forberedelser til behandlingen, og selve behandlingen varer sjældent mere end en halv time. Perlanen injiceres ind i det læberøde med en tynd, stump kanyle. Vi anbefaler lokalbedøvelse, fordi læber er et nerverigt, følsomt område, men lokalbedøvelse kan fravælges. Efter behandlingen er der ømhed af læberne. Ømheden begynder at aftage efter et par dage, men man skal være forberedt på en synlig hævelse de første 3-4 dage. I sjældne tilfælde kan der opstå lokale "blå mærker". Disse vil blegne i løbet af et par uger.

Den eneste forholdsregel efter behandlingen er at undgå at smøre læbestift på det første døgn, idet tilstopning af indstikssteder kan medføre betændelse.

Varigheden af læbeforstørrelse opnået ved Perlane-behandling er meget individuel og afhænger af faktorer som hudens kvalitet, den lokale blodforsyning og aktivitetsniveau i den lokale ansigtsmuskulatur. Gennemsnitligt viser undersøgelser, at man kan regne med, at knap halvdelen af effekten består efter ét år. Perlane-behandling er derfor ikke en éngangsbehandling, men skal påregnes suppleret op mindst én gang årligt.

Bivirkninger er få og kortvarige. Den værste (og mest sjældne) er betændelse, som kan medføre et forringet behandlingsresultat. Har man tendens til forkølelsessår, kan et sådant udløses lige efter behandlingen, hvis ikke man får forebyggende medicin herfor. De første 2-3 dage vil læberne være hævede. Denne hævelse vil fortage sig i løbet af få dage. I sjældne tilfælde kan der opstå lokale "blå mærker". Disse vil blegne i løbet af et par uger.

Læbeforstørrelse med fedttransplantation

Med fedttransplantation kan man opnå en blivende læbeforstørrelse. Behandlingen er umiddelbart dyrere end Perlane-behandling, men da effekten er blivende, er det klart at den med tiden vil tjene sig ind igen. Selv om effekten er blivende, skal det understreges, at det med fedttransplantation ikke er muligt at ”overdrive”.. Det er nemlig kun muligt at transplantere en vis mængde fedtceller på én gang for at opnå at fedtcellerne overlever. Med en fedttransplantation kan man således kun opnå en moderat læbeforstørrelse. Ønsker man yderligere forstørrelse, kan fedttransplantation gentages. Man kan derfor betragte fedttransplantation som et forløb, hvor man gradvist opnår et ønsket resultat. Behandlingen foregår i lokalbedøvelse. Først udhentes forsigtigt fedtceller, fx fra maven eller knæregionen. Materialet centrifugeres sterilt for udskillelse af de levende fedtceller. Fedtcellerne injiceres til slut i læberne med en stump kanyle i et tyndt lag og i den ønskede fordeling via et 1 mm indstik i kind-mund folden.

Der er ingen forberedelser til en læbeforstørrende fedttransplantation, og selve behandlingen varer en times tid. Bagefter er det vigtigt at læberne holdes relativt i ro og uden skæv belastning (rygning) i en uges tid. Der er ømhed af læberne i et par dage, men frem for alt er der betragtelig hævelse i en uges tid. Efter behandlingen kan opfølgende forsigtig massage være gunstig for at sikre den ønskede og jævnest mulige fordeling af fedtcellerne. De eneste nævneværdige risici ved behandlingen er betændelse i læben og en lidt  ujævn fordeling.

Læbeforstørrelse og -løft ved operation

Er du en af dem, hvor hudpartiet imellem næsen og overlæben er blevet meget bredt, samtidigt med at overlæben typisk er blevet meget smal, kan operation med mindskelse af hudlængden oven for overlæben og samtidigt løft af overlæben være den bedste løsning for dig. Det er kun relevant med operativt løft/forstørrelse af overlæben, underlæben bør kun forstørres med Perlane eller fedttransplantation.

Ved operationen fjernes en strimmel overflødig hud i området mellem næse og overlæbe, enten med placering af arret i skyggen af næsens underside, eller med arret placeret i kanten af overlæben. Har man en relativt stor næse kan det være at foretrække med arret på kanten til næsens underside. Til gengæld giver metoden med snittet lagt på kanten af overlæben nok den mest forstørrende effekt. Arret på kanten af overlæben sidder et synligt sted, og der er ingen garanti for, hvor diskret det vil blive, men det kan selvfølgeligt altid kamufleres fx med læbestift eller overskæg. Operationen har en meget god og varig effekt, men den medfører altså et ar, som vil være synligt i en eller anden grad. Den reelt eneste risiko ved operationen er faktisk, at du måske bliver generet af det resulterende ar.

Operationen foregår ambulant i lokalbedøvelse. I efterforløbet er der snarere ømhed af læben end egentlige smerter. Men der vil altid være hævelse og evt. også lidt misfarvninger. Hævelsen aftager drastisk allerede efter en uge, misfarvninger klinger af i løbet af 2-3 uger. Arrene er mange måneder om at blive modne og så diskrete som muligt. Både misfarvninger og ar kan dækkes med makeup.